NEIZVJESNOST

Uvozit ćemo još više hrane! Domaćeg šećera odavno nema, a sada će se to dogoditi mesu, mlijeku…

Jagoda Marić

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Proizvođači mesa strahuju od pojačanog uvoza i smanjivanja kvalitete, dok trgovci tvrde da će šećer prodavati s gubitkom od 2 kn po kilogramu



Od subote građani Hrvatske devet osnovnih prehrambenih proizvoda bi trebali plaćati po cijenama koje su niže za 20 do 34 posto od onih koje su do prije neki dan bile na tržištu, jer je na snagu stupila Vladina odluka kojom se limitiraju cijene, ulja, brašna, mlijeka, šećera, piletine i svinjskog mesa.


Za više od 30 posto trebale bi pasti i cijene svinjskog vrata, svinjske lopatice bez kosti i svinjskog mljevenog mesa.


Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS) Krešimir Kuterovac smatra da je mjera limitiranja cijena više populistička mjera nego mjera pomoći.




On kaže da proizvođači svinja strahuju da bi mjera, iako dobra za građane, mogla biti vrlo problematična za proizvodnju svinja.


Strahuje da će dovesti do pada proizvodnje i još većeg uvoza svinjskog mesa, a moguće i nestašice pojedinih kategorija svinjskog mesa na tržištu.


On upozorava da Hrvatska uvozi više od 50 posto svinjskog mesa te da bi ograničavanje cijena, ako padne na uzgajivače, zapravo značilo da je Vlada i računala da će se nove ograničene cijene održati zahvaljujući uvozu.


– Rezultat će vjerojatno biti taj da, primjerice, svinjskog vrata s kostima neće biti, kao niti plećke bez kosti, nego će biti drugih kategorija, poput buta ili nekih drugih proizvoda, čija cijena nije ograničena, napominje Kuterovac.


Predsjednik uprave maloprodajnog lanca NTL i predsjednik HUP-ove udruge trgovine Martin Evačić upozorava baš na to da bi se trgovci mogli još više okrenuti uvozu kako bi njihove cijene bile u okviru Vladine odluke.


I on ističe primjer svinjetine, pa kaže da će domaći proizvođači teško moći ponuditi cijenu koja će za konačnog kupca značiti pojeftinjenje svinjskog vrata s kosti na 24,99 kuna, a onda je trgovcu, da bi imao taj proizvod u svojim dućanima, jedina opcija uvoz.


Evačić kaže da će Vladina odluka vjerojatno značiti i više mlijeka iz uvoza koje se po pojedinim lancima već prodaje po cijeni koju je Vlada odredila, dok je mlijeko domaćih proizvođača skuplje.


Uz to smatra da će mesnice koje ne posluju u sklopu trgovačkih lanaca teško provoditi vladinu odluku, s obzirom na to da prodaju isključivo meso i mesne prerađevine, i to uglavnom domaće proizvodnje.


Oni će teško poslovati po nižim cijenama, pa će morati zadržati stare cijene ili će biti u gubicima. Tko će i kako reagirati ako se to dogodi, još nije jasno.


Što se tiče mogućih nestašica Evačić vjeruje da će većine proizvoda biti dovoljno, jer će trgovci ono što ne mogu dobiti od domaćih proizvođača tražiti na stranim tržištima.


Za šećer je situacija već takva jer onog proizvedenog u Hrvatskoj, smatra Evačić, na tržištu ionako nema i on je odavno prodan.


Kaže da prema sadašnjim nabavnim cijenama nikome neće biti isplativo prodavati šećer po cijeni koju je odredila Vlada i to ne zato što na njemu neće zarađivati, nego zato što će na njemu gubiti.


– Ne znam za ostale trgovačke lance, možda oni uspijevaju dobiti i povoljniju cijenu, ali mi ćemo prema sadašnjoj računici gubiti po dvije kune na kilogramu šećera ako se budemo držali Vladine odluke.


Ako tako bude i za ostale, to bi moglo značiti manje šećera na domaćem tržištu, upozorava predsjednik uprave NTL-a.


Na pitanje hoće li trgovci posegnuti za time da zaradu nadoknade povećavajući cijene ostalih proizvoda, Evačić odgovara da se to neće dogoditi, te da je puno vjerojatnija opcija po kojoj će tražiti dobavljače koji nude jeftiniju robu iz uvoza, a to onda otvara i pitanje njezine kvalitete.