BROJNI PROJEKTI

Ministarstvo turizma osiguralo 4 milijuna kuna za udruge, potiču zapošljavanje osoba s invaliditetom

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Velik broj od odabranih 27 projekata za koje su udruge povukle novac odnosi se i na veću dostupnost turističkih usluga i proizvoda osobama s posebnim potrebama, odnosno njihove inkluzivnosti



Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) je temeljem Javnog natječaja za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2022. godini dodijelilo sredstva za 27 projekata strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu u ukupnoj vrijednosti 4 milijuna kuna.


Javni poziv obuhvatio je dva programska područja – projekte poticanja na razvoj karijere u turizmu za što je dodijeljeno 2,7 milijuna kuna i to za 17 projekata te projekte razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu za što je dodijeljeno 1,3 milijuna kuna za 10 projekata.


– Strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu važan su nam partner u ostvarivanju naših strateških ciljeva. Orijentiranost prema održivom turizmu ogleda se i u dodatnom financiranju razvoja vještina i usvajanja novih znanja s ciljem osiguravanja kvalificiranih ljudskih resursa kao i u naglasku na razvoj pristupačnog turizma, kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te dodala kako je prilikom odabira projekata u obzir uzeta spremnost udruga za provedbu projekata s naglaskom na kapacitete, partnerstvo, pridružene partnere, iskustvo, kao i usmjerenost na sve ciljne skupine i održivost.


Stručno usavršavanje




Projekte su mogle prijaviti i provoditi strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu te udruge čije je djelovanje vezano uz izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.


Među 27 odobrenih projekata našli su se projekti Klastera Lika Destination, Kamping udruženja Hrvatske i Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske u partnerstvu s Hrvatskom udrugom turizma, Klastera zdravstvenog turizma Kvarner, Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Stories, Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Hrvatskog kuharskog saveza, Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom i ostalih.



Od 2016. godine do danas Ministarstvo turizma i sporta za ovu svrhu dodijelilo je ukupno 16,5 milijuna kuna za 197 projekata.


Što se tiče kvarnerskih predstavnika, tako je Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera dobio oko 190.000 kuna za organizaciju kongresa Crikvenica International Health Tourism Conference.


Velik dio sredstava je ovog puta otišao za projekte koji se tiču pitanja kadrova u turizmu što svjedoči o tome da se turistička udruženja itekako trude osigurati potreban, ali nedostatan turistički kadar.


Tako je, primjerice, Kamping udruženje Hrvatske (KUH) s partnerima Udrugom poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUUH) i Hrvatskom udrugom turizma (HUT) dobilo nešto manje od 200.000 kuna za projekt razvoja karijera u kampingu kao jednom od najatraktivnijih i najperspektivnijih segmenata održivog turizma Hrvatske.


Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je oko 170.000 kuna dobila za program karijera za zeleni i održivi turizam, UPUUH je oko 180.000 kuna dobio za UPUHH Hotel Academy 2022/2023, Klaster Lika destination povukao je, pak, sredstva za projekt Mogućnosti karijere u turizmu u Lici, a tu su i mali hotelijeri.


Tako je Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Stories za projekt Upoznajte naše priče – promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do kvalitetnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima povukla oko 174.000 kuna, a Nacionalna udruga malih obiteljskih hotela za njihovu akademiju oko 196.000 kuna. Novac je za razvoj i izgradnju vještina povukla je i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA).


Posebne potrebe


Isto tako, Ministarstvo je osiguralo sredstva za niz projekata koji se tiču osoba s posebnim potrebama, odnosno njihove inkluzivnosti.


Za svaku je pohvalu što je financiran doista lijep broj projekata te što se razmišlja kako i turističku ponudu učiniti dostupnijom osobama s posebnim potrebama.


Među ostalim, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet je u suradnji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske tako dobila sredstva za provedbu projekta Dostupnost turizma – budi Inkluzivan.


Udruga slijepih Istarske županije je s partnerskom udrugom Planinarsko-rekreativni klub slijepih Istarske županije dobila sredstva za projekt Sinergijom u zajednici do održivih usluga u zajednici, a Savez sektora za zapošljavanje, neovisan život i cjelovitu integraciju osoba s invaliditetom Vukovar je oko 100.000 kuna dobio za projekt Avatarka kojim se potiče zapošljavanje žena s invaliditetom upravo u turizmu.


Tu su i projekti koji povezuju turizam i djecu s poteškoćama u razvoju, koji idu u smjeru povećanja dostupnosti objekata iznajmljivača za osobe s invaliditetom i sličnim projektima kroz koje turizam postaje djelatnost u kojoj će osobe s posebnim potrebama naći izvor prihoda, a i kroz koje same destinacije i turistička ponuda postaju dostupniji i ovim turistima.