Upravno vijeće

Dr. Alen Ružić novi je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka

Barbara Čalušić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Upravno vijeće KBC-a Rijeka donijelo je ovu odluku na današnjoj sjednici, a izbor Ružića za novog ravnatelja u predstojećem četverogodišnjem mandatu podržala su trojica članova Upravnog vijeća koje imenuje Vlada dok je član koji predstavlja bolničko Stručno vijeće bio suzdržan



Prof. dr. Alen Ružić novi je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka koji će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg ravnatelja prof. dr. Davora Štimca.


 


Upravno vijeće KBC-a Rijeka donijelo je ovu odluku na današnjoj sjednici, a izbor Ružića za novog ravnatelja u predstojećem četverogodišnjem mandatu podržala su trojica članova Upravnog vijeća koje imenuje Vlada dok je član koji predstavlja bolničko Stručno vijeće bio suzdržan.




Izbor novog ravnatelja podržali su predsjednik Upravnog vijeća dr. Željko Plazonić te članovi Duško Brkić i dr. Lucian Vukelić dok je prof. dr. Damir Miletić bio suzdržan.


 


– Upravno vijeće KBC-a Rijeka donijelo je odluku o izboru ravnatelja koju ćemo proslijediti ministru zdravstva na suglasnost. Kada ministar da suglasnost, počinje mandat novog ravnatelja. Upravno vijeće je nakon razgovora s kandidatima i analize njihovog programa rada za predstojeće razdoblje donijelo odluku da u predstojećem mandatu ravnatelj bolnice bude prof. dr. Alen Ružić. Radi se o redovnom slijedu događanja kojeg smo nakon temeljite pripreme priveli kraju, poručio je Željko Plazonić nakon sjednice.


Kardiolog Alen Ružić u KBC Rijeka radi od 2011. godine, a uže područje interesa su mu ultrazvuk srca, zatajivanje srca i bolesti srčanih zalistaka. Specijalizaciju iz interne medicine je završio u KBC Rijeka, užu specijalizaciju iz kardiologije i poslijediplomski studij iz ultrazvuka srca u KBC Sestara milosrdnica, a doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Od 2007. je nastavnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, sada u zvanju redovitog profesora.


Od svibnja 2017. obnaša dužnost prorektora za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci u timu rektorice prof. dr.  Snježane Prijić-Samaržija.


U svom programu naveo je kako je kratkoročni prioritet što brži dovršetak nove bolničke zgrade na Sušaku dok KBC Rijeka mora biti vrhunska zdravstvena ustanova naslonjena na sustav znanosti i visokog obrazovanja, te istodobno snažno integrirana u zajednicu.


U stručnom radu bolnice kao glavni cilj naveo je zaustavljanje gubitka vodeće nacionalne pozicije u nekim strukama, osiguranje punu palete usluga za bolesnike i smanjenje odljeva prema tercijarnim centrima u drugim gradovima i regijama.