Snaga otočnog duha

U Galeriji Torać na Unijama otvorena izložba “Srebrne kapi – Tajna Velih aliga”

Kim Cuculić



UNIJE – Na otoku Unije u Galeriji Torać otvorena je izložba »Srebrne kapi – Tajna Velih aliga«. Autorski dvojac Iskra Karniš Vidovič i Davor Karniš izložbom je dočarao atmosferu iz siječnja 1945. godine, kada su Unije imale 639 stanovnika (danas ih je deset puta manje). Tada su se pri povratku s jedne desantne akcije na Istu tri torpiljarke njemačke Ratne mornarice nasukale na Unijama.


Nakon dramatičnog nasukavanja slijedilo je kroz šest dana više pokušaja odsukavanja, a Unije je okupiralo čak oko osamdeset njemačkih vojnika. Na sreću, nije bilo žrtava. Nakon što su 16. siječnja 1945. britanske torpedne brodice spazile nasukane njemačke torpiljarke, gađale su ih torpedima i protuavionskim topovima te je uništena jedna njemačka torpiljarka dok su druge dvije bile teško oštećene. Stoga su njemačke posade dobile zapovijed 17. siječnja minirati vlastite brodice, a mornari su evakuirani.


Po odlasku Nijemaca za Pulu, Unijani su pohrlili na mjesto nesreće i zatekli mnoštvo zanimljivih i upotrebljivih predmeta i dragocjenog materijala. Pomoću opisa, mornaričkih izvještaja i sjećanja mještana, bogatih slikovnih priloga i originalnih izložaka (dijelova i opreme torpiljarki) naglasak je ove izložbe na predstavljanju tih brzih i elegantnih, ali i ubojitih njemačkih torpiljarki, kao i na snazi otočnog duha i kreativnosti mještana Unija.




Izložba je otvorena do 12. kolovoza.