Pardo d’oro

Jubilarno izdanje Locarno Film festivala donosi 226 filmova, od čega skoro pola svjetskih premijera

Zvezdana Pilepić

MASSIMO PEDRAZZINI

MASSIMO PEDRAZZINI

U jedanaest filmskih programa bit će prikazano 226 filmova, od kojih će njih 105 u Locarnu imati svoju svjetsku premijeru. Za glavnu nagradu, Pardo d’oro, natječe se 17 filmova



LOCARNO – Jubilarni 75. Locarno Film festival održava se od 3. do 13. kolovoza pod motom »novi početak«. Naime, nakon dva zadnja krnja festivala koje je obilježila pandemija, ove se godine sve vraća u normalu pa će vjerna publika i mnogobrojni gosti moći uživati u filmovima i družiti se bez ikakvih restrikcija. U jedanaest filmskih programa bit će prikazano 226 filmova, od kojih će njih 105 u Locarnu imati svoju svjetsku premijeru.


Za glavnu nagradu, Pardo d’oro, natječe se 17 filmova, u principu sa svih strana svijeta, ali, osim indijskog filma »Statement« Mahesha Narayanana i malezijskog filma »Stone Turtle« Minga Jinwooa, filmovi su ili iz Europe ili su napravljeni u koprodukciji s nekom od europskih zemalja.


Tako je na primjer azerbejdžanski film »Fish Sermon« redatelja Hilala Bajdarova, koji je zanat učio od Bele Tarra, rađen u koprodukciji s Meksikom, Švicarskom i Velikom Britanijom, a Iračanin Abbas Fahdel je za svoj film »Tales from the Crimson House« producente našao u Libanonu i Francuskoj. Angolski film »Tommy Guns« Carlosa Coceicaoa koproducirali su Portugal i Francuska, a Kostarikanka Valentina Maurel je za svoj debitanski film »Tengo suenos electronicos« koproducente našla u Belgiji i Francuskoj.




U natjecateljskom programu našao se i ruski film »Fairy Tale« redatelja Alexandera Sokurova, koji je napravljen u koprodukciji s Belgijom. Zemlju domaćina predstavlja Valentina Merz i njezin debitantski film »De noche los gatos son pardos«.


Nagrade


Na prekrasnoj Piazzi Grande, vjerojatno najvećem kinu na svijetu gdje se može okupiti do 8.000 ljudi, Locarno Film Festival otvoren je filmom »Bullet Train«, američkom akcijskom komedijom s Bradom Pittom u režiji Davida Leitcha. Uz reditelja, zvijezda večeri bio je Aaron Tayloru-Johnson, jedan od glumaca iz filma, koji je nagrađen Exelence Award Davide Campari. Ovaj britanski glumac proslavio se ulogama u američkim komercijalnim filmovima poput »Kick-Ass«, »Godzilla«, »Avengers: Age of Ultron«, a 2017. je dobio Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u filmu »Noćne životinje« Toma Forda.


Od ostalih specijalnih Parda koji će biti podijeljeni na 75. Locarno Film Festivalu Pardo d’onore Manor dobit će Kelly Reichard kao priznanje za jedinstven i izuzetan doprinos u američkom nezavisnom filmu. Ona se, u objašnjenju festivala, u svojoj tridesetogodišnjoj filmskoj karijeri dokazala kao predana, politički angažirana i nezavisna filmska autorica snažno povezana s realnošću, čime je redizajnirala profil žanrovskog filma, od vesterna do trilera, baveći se uvijek gorućim problemima s kojima se publika može lako povezati.


Retrospektiva Douglasa Sirka


Costa-Gavras, grčki redatelj koji živi i radi u Francuskoj, dobit će Parda za cjelokupnu karijeru, a nagrada za životno djelo pripast će američkom glumacu i redatelju Mattu Dillonu. Vision Award Ticinomoda ove će godine dobiti izuzetno svestrana umjetnica Laurie Anderson, jedna od ključnih figura njujorške avangardne glazbene scene, životna partnerica i suradnica Loua Reeda koja je aktivna od 70-ih godina do danas.


Za nagradu Leopard Cluba odabrana je Daisy Edgar-Jones kao jedna od najobećavajućih mladih glumica. Ona se proslavila ulogom u miniseriji »Normal People«, a u Locarnu ćemo je moći gledati u filmu »Where the Crawdads Sing«.


A pored najnovijih filmova, pomno odabranih za ovogodišnje jubilarno izdanje Locarno Film Festivala, nezaobilazan program je i retrospektiva koja ove godine slavi velikana holivudskih melodrama Douglasa Sirka. Retrospektiva obuhvaća 43 filma, a pored holivudskih melodrama koje su ga proslavile tu su i filmovi koje je snimio do 1937. u Njemačkoj dok se zvao Detlef Sierck.