Edukativno i korisno

U Iki održana vježba spašavanja u moru: Svake sekunde život znače!

Radovan Trinajstić

Održana je pokazna vježba spašavanja osobe u moru i pružanja adekvatne prve pomoći unesrećenom.



U povodu Svjetskog dana prevencije utapanja koji se obilježava 25.srpnja, na morskoj pučini uvale Ika i na prostoru novouređenog trga u Iki prvi puta je uspješno održana pokazna vježba spašavanja osobe u moru i pružanja adekvatne prve pomoći unesrećenom.


Ovu edukativnu i korisnu vježbu organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Opatija u suradnji sa Službom spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK uz pomoć Mjesnog odbora Ika.


Pokazna vježba u uvali Ika započela je dojavom o potrebi spašavanja utopljenika u moru bez svijesti. Uslijedila je brza intervencija specijalnog plovila – glisera koji je uz pomoć pripadnika Službe spašavanja pritekao u pomoć utopljeniku.





Na stručan način utopljenik je prenesen u plovilo pod vodstvom voditelja Službe spašavanja Ivana Uravića i njegovih volontera.


Nakon dolaska na plažu u Iki uslijedila je demonstracija pružanja prve medicinske pomoći na ikarskom trgu.


U akciju spašavanja aktivno su bili uključeni volonteri Spasilaćkog kluba “Poseidon” Rijeka društva CK PGŽ.


U nastavku ove vježbe na ikarskom trgu djelatnici i volonteri GDCK Opatija demonstrirali su postupak pružanja prve pomoći utopljeniku, upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) i bočni položaj za osobe koje su u nesvijesti, ali dišu i srce im radi.


Prisutnima na ovoj pokaznoj vježbi podijeljeni su prigodni letci i brošure koje na jednostavan i pristupačan način svakog korisnika educiraju kako se trebaju ponašati u kriznom trenutku kada pružanje prve pomoći svake sekunde život znače.