Procesija i mise

Evo kako se u Rijeci slavi Tijelovo

Mirjana Grce

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Održavanje Tijelovske procesije u riječkom Starom gradu obnovljeno je prije nekoliko godina.



Svečanim euharistijskim slavljima i procesijama s Presvetim Oltarskim Sakramentom i u riječkim je župama i crkvama danas proslavljeno Tijelovo – blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove.


Foto galerija: Procesija za Tijelovo Foto: Ana Križanec


U središtu grada Rijeke, u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, u crkvi Uznesenja Marijina, Veloj crikvi, blagdan je također proslavljen svečanom misom i nakon mise procesijom ulicama Staroga grada, koje je predvodio župnik mons. Sanjin Francetić.





Održavanje Tijelovske procesije u riječkom Starom gradu obnovljeno je prije nekoliko godina – i ovogodišnja dostojanstvena procesija okupila je brojne vjernike.



Molitveno, s pjesmom su procesiju pratili pjevači zbora župe Uznesenja Marijina, a i u propovijedi na misi i na postajama procesije mons. Francetić je govorio o euharistiji kao srži blagdana Tijelova, ali i kršćanskog života.



Predvođena križem, procesija se zaustavila na nekoliko molitvenih postaja.



Prvo na trgu pred Osnovnom školom Nikole Tesle, zatim na Jelačićevom trgu, gdje je bila druga postaja, potom kod spomenika Mlikarici na Mljekarskom trgu, i na postaji ispred crkve Uznesenja Marijina, a slavlje je zaključeno molitvom u crkvi.



Mons. Francetić je objasnio da tom pobožnošću – tijelovskom procesijom – vjernici iskazuju javno štovanje Isusu Kristu.



– Ovom pobožnošću mi javno ispovijedamo vjeru u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama posvećenog kruha.



Klanjamo mu se i zahvaljujemo za dar njegove prisutnosti među nama, tumačio je na početku tijelovske procesije mons. Francetić.



Rekao je da gradska vreva, gužva uz koju je prolazila procesija, ne čini manje svetim ono što je sveto, da vjernici i tom procesijom ispovijedaju da Krist može promijeniti svijet, ali da je važno da sami žive svetije – da euharistija poziva na međusobnu slogu i ljubav.



Na pojedinim postajama povezao je povijest i sadašnjost, kod Mlikarice naprimjer rekavši da su mlikarice živjele i radile mukotrpno, ali da i danas, samo na druge načine, mnogi ljudi nose svoje životne križeve – život radeći savjesno i časno svoj posao kako bi priskrbili za svoju obitelj.



Pred crkvom Uznesenja Marijina podsjetio je da se tu nalaze, naravno pod zemljom, mozaici iz 5. stoljeća, te rekao da su i današnji kršćani jedna kockica toga mozaika.