Europski parlament

Jasmila Žbanić: Putinovi srpski i hrvatski nacionalisti ruše BiH

Zlatko Crnčec

Foto Reuters

Foto Reuters



STRASBORUG – Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić jučer je u Europskom parlamentu upozorila na opasnost koju srpski i nacionalizam kojeg potpomaže Vladimir Putin predstavlja za mir u BiH. Ona je to izjavila tijekom svečanosti u kojoj joj je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dodijelila ovogodišnju europsku nagradu publike LUX za njen film “Quo vadis Aida?”.


U naknadnoj izjavi Žbanić je pojasnila da je samo željela upozoriti da “Europski parlament treba brinuti i o zemljama koje nisu u EU, poput BiH, jer sljedeća kriza može biti tamo”.


– Postoje vrlo jasni pokazatelji da imamo snage u hrvatskim i srpskim nacionalistima koji žele razjedinjenje BiH i koji su Putinovi ljudi. Vidjeli ste da u BiH nisu donesene sankcije protiv Rusije jer HDZ i Čović nisu glasali za to. Naravno, Dodik je prije dva dana dozvolio ruskom ambasadoru da govori u u Parlamentu Republike Srpske. On je govorio o izbornom zakonu u BiH petljajući se u unutrašnje stvari naše zemlje kao što se petlja i predsjednik Milanović i Plenković. Mislim da su te stvari pogubne za BiH i da nastavljaju onu tradiciju iz devedesetih kada Hrvatska i Srbija žele dijelove BiH za sebe, rekla je Žbanić.




Dodala je da je “trenutak vrlo, vrlo opasan za BiH jer se nacionalizmi bude”.


– I kao što znamo, a i vidjeli smo devedesetih oni ne donose apsolutno ništa dobro nikome. Ni jednim, ni drugim ni trećim. U BiH mora biit mir da bi bio mir svima ostalima, rekla je Žbanić.


Ona je u svom govoru zastupnicima Europskog parlamenta rekla i da je kada je “pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila sam da je rat u Bosni, u Hrvatskoj, u našoj regiji, posljednji rat u Europi”.


– Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Europljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi, rekla je Žbanić.


I dok je rat u BiH barem zasad za EU stvar prošlosti, aktualni ratni sukob u Ukrajini bio je tema na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Naime, zastupnicima se jučer obratio i predsjednik ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk koji je od njih zatražio podršku da Ukrajina što prije dobije status kandidata za članstvo u EU. Stefančuk je optužio Rusku Federaciju i Putina da neprestano lažu o onome što se događa u Ukrajini od početka invazije.


– Putin i Rusija govore o tome da štite ljude u Donbasu, a istovremeno ruši i pali tamošnje gradove od Mariupolja do Harkiva. Putin govori o tome da štiti kršćanstvo, a istovremeno njegova vojska ruši i pali crkve. Putin govori o toke da želi spriječiti svjetsku prehrambenu krizu, a istovremeno Rusija ne samo da blokira ukrajinske luke već i otvoreno krađe žito iz Ukrajine, rekao je Stefančuk.


On se u emotivnom govoru zahvalio EU na svemu što je dosad učinila za Ukrajinu, te je apelirao na europske čelnike da njegovoj zemlji daju kandidatski status već na svom predstojećem samitu koji će se održati tijekom ovog mjeseca.


– Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU-u. Važno nam je da dobijemo tu poruku od EU-a na samitu 24. lipnja, a ako je ne bude, bit će to prešutna poruka odobravanja (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu, rekao je Stefančuk.


Stefančuk se u emotivnom govoru u srijedu obratio zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Zahvalio je EU na svemu što je dosad učinila, a posebno predsjednici Parlamenta Metsoli koja je posjetila Kijev u prvim danima rata dok je ukrajinska prijestolnica bila izložena izravnim ruskim napadima.


– Tada je iz srca Kijeva obraćajući se parlamentu pozvala svijet da djeluje. Ona je tada citirala ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka rekavši – borite se i pobijedite. Mi se borimo i pobijedit ćemo. Napraviti ćemo to zajedno, rekao je Stefanchuk. Zastupnici napola punog Europskog parlamenta pozdravili njegov govor ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.


Rusiju je oštro napala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekavši da je “hrana postala dio ruskog arsenala terora”. U uvodnom obraćanju zastupnicima koji su raspravljali o zaključcima Europskog vijeća od šestom paketu sankcija protiv Rusije, Von der Leyen je naglasila hitnu potrebu ponovnog osposobljavanja ukrajinskih crnomorskih luka kao izlaza iz nadolazeće globalne krize s hranom.


– Ovo je hladna, bešćutna i proračunata Putinova opsada nekih od najranjivijih zemalja i ljudi na svijetu. I stoga je sada, poštovani članovi Parlamenta, hrana postala dio Kremljevog arsenala terora i mi to ne možemo tolerirati. Sankcije EU protiv Rusije ne dotiču osnovne prehrambene proizvode. One ne utječu na trgovinu žitom ili drugom hranom između Rusije i trećih zemalja. A lučki embargo posebno ima potpuno izuzeće za poljoprivrednu robu, rekla je Von der Leyen. Ona ja naglasila potrebu suprotstavljanja “ruskim dezinformacijama o prehrambenoj krizi”.