Nove sankcije

EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte (koja se doprema brodovima)

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kompromis će omogućiti privremeni nastavak ruskog izvoza nafte naftovodima u EU, dok će pomorske pošiljke biti blokirane do kraja godine.



Čelnici država članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.





“Dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU. To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja”, poručio je preko Twittera nešto prije ponoći u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.



Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama.


Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine, dodao je Michel.


“Smanjujemo 90% uvoza”


Dogovor o sankcijama pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte, dok Michel govori o smanjenju od više od dvije trećine.



Kompromis će omogućiti privremeni nastavak ruskog izvoza nafte naftovodima u EU, dok će pomorske pošiljke biti blokirane do kraja godine, baš kako je von der Leyen najavila ranije ovog mjeseca.


Njemačka i Poljska zatvaraju Družbu


Njemačka i Poljska, koje bi mogle imati koristi od izuzeća od naftovoda, obvezale su se na de facto zatvaranje sjevernog kraka naftovoda Družba, reklo je nekoliko diplomata EU, prenosi Politico.


Iz toga je i jasno odakle različiti postoci smanjenja uvoza ruske nafte koje su u prvim objavama iznijeli Michel i von der Leyen.


EU će smanjiti uvoz ruske nafte za 90%, nakon što i Poljska i Njemačka zatvore sjeverni krak naftovoda Družba.


Postoji i dogovor da se “što je prije moguće omogući zatvaranje južnog kraka Družbe”, rekao je dužnosnik Elyséea.


Ovo su izuzeci


Južni krak naftovoda dostavlja naftu u Slovačku, Mađarsku i Češku.


Dužnosnik EU rekao je da je Češka dobila 18-mjesečno izuzeće od zabrane za preprodaju naftnih derivata.


Mađarska je također osigurala da postoji hitna odredba kako bi se osigurala sigurnost opskrbe ako se njihove isporuke plinovoda prekinu, rekli su diplomati EU.


Uvođenje embarga na rusku naftu jedan je od najznačajnijih koraka Europe u ograničavanju prihoda koji su dostupni ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za vođenje rata u Ukrajini.


Međutim, Mađarska je nekoliko tjedana odlagala predloženi potez, tvrdeći da će njezino gospodarstvo biti pogođeno općom zabranom.