Peteh

Pohod dvjestotinjak planinara kod Delnica, prvu nagradu dobila Mirjana Dražović Kraljić iz Crikvenice

Marinko Krmpotić

Sudionici »Peteha« hodali su desetak kilometara dugom stazom od Delnica prema Lukanovoj vodi, Grijalici, izvoru Jezerke, Štimčevom vrhu i Petehovcu te se spustili na Polane do Lovačke kuće



DELNICE – Više od dvije stotine planinara – a to je puno više od očekivanog – sudjelovalo je jučer u završnom dijelu planinarenja područjem Delnica te dodjeljivanju treće po redu nagrade »Peteh« koju Planinarsko društvo Petehovac daje za one koji u tijeku godine ostvare najviše uspona na službeno određene vrhove Hrvatske i okolnih zemalja. Rezultati su odlični, ističe inicijator te ideje, tajnik PD-a Petehovac Tomislav Majnarić Gile.


– Presretni smo što je došao tako veliki broj ljubitelja planinarenja. Taj odaziv svjedoči o tome da je ova naša osnovna ideja dobra pa ćemo raditi sve da je i dalje provodimo te da u Delnice u svibnju svake godine privučemo što veći broj planinara. Hvala svima koji su došli jer su mnogi od njih »potegli« zaista veliki put. Uostalom, kad već netko iz podnožja Triglava dođe na Petehovac i kad vidiš da uživa, onda je to svima nama koji brinemo o organizaciji velika nagrada i priznanje za sav ovaj trud i rad. To što smo ove godine u trećem izdanju »Peteha« došli do najvećeg broja sudionika puno govori i vjerujem da je baš to temelj za daljni razvoj ove priredbe koju zamišljamo kao međunarodnu priredbu s velikim brojem sudionika, ali nam za takve rezultate treba podrška sredine.


Vrhunska kvaliteta


Mi smo danas svim sudionicima ponudili uspone na Ančikin vrh, Ivanov breg, Veliki Petehovac i Mali Drgomalj. Mnogima je to bio prvi posjet tim planinskim lokalitetima naše delničke planinarske obilaznice. I dalje sam uvjeren da je planinarenje u Gorskom kotaru turistički proizvod vrhunske kvalitete i da bi se i u organizaciju i promociju ovog našeg turističkog blaga uključiti mogli i turistički djelatnici jer planinarenje može privući mnoge i to ne samo ljeti, već tijekom cijele godine jer su svi ovi naši vrhovi zanimljivi u svakom godišnjem dobu – rekao je Majnarić.




Jučer su sudionici »Peteha« na »jelovniku« imali desetak kilometara dugu stazu koja je od Delnica vodila prema lokalitetima Lukanova voda, Grijalica, izvor Jezerke, Štimčev vrh, Petehovac te spuštanje na Polane do Lovačke kuće. Naravno, moglo se izaći izvan tih okvira te naći neku zahtjevniju turu, što su neki i učinili. Najmlađa planinarka bila je prekrasna dvije i pol godine mlada Riječanka Viktorija Sterpin koja je, kažu njena mama Ingrid i baka Željka, bila oduševljena i uživala u svemu što se događalo.


Druženje i hodanje


– Najprije je trčala posvuda, onda se malo umorila, a sad kad smo stigli do Lovačke kuće Polane opet je u punoj formi pa sad nama nije lako. Prezadovoljni smo svime što smo danas doživjeli, uživali smo u druženju i hodanju i nastojat ćemo iznova doći – rekla je mama Ingrid, a mala Viktorija podarila nam je jedan od onih divnih i nezaboravnih dječjih osmijeha koji govore više od milijun riječi. Mala Viki bila je namlađa, a najstariji je s punih 80 godina bio Ante Toni Debeljak, iz PDV-a Vrapče.


Nagrade, one najvrednije, zaslužili su ove godine Mirjana Dražović Kraljić iz Crikvenice, drugi je Domagoj Pavlin iz Zagreba, a treći Matej Perekov, putopisac i ljubitelj putovanja. Sve njih sjajno je ugostilo mlado osoblje Lovačke kuće Polane koje zna s planinarima i jedva čeka ovakav, ili neki slični susret s ljubiteljima prirode.


Četrdeset društava


Četrdeset je planinarskih društava i udruga sudjelovalo u jučerašnjem »Petehu«. Iz Slovenije su stigli Iskra i Kranj iz Kranja, Železniki, Bregana, Tržič, Radovljica, Kočevje te Šentjur iz Celja, a iz Hrvatske Psunj iz Pakraca, Bijele stijene iz Mrkoplja, Klikum iz Pleternice, Vinica iz Duge Rese, Dilj gora iz Slavonskog Broda, Bilogora iz Bjelovara, Dubovac i Martinšćak iz Karlovca, Sopalj iz Kostrene, Japetić iz Samobora, Klek iz Ogulina, Zavižan iz Senja, Strilež iz Crikvenice, MIV iz Varaždina, Montero iz Rovinja, Međimurje iz Čakovca, Skradski vrh iz Skrada, zagrebačka društva Gorski vuk, Pečovje, Matica, Vrapče, Ericsson – Nikola Tesla, Kapela, Željezničar, Bundek i Zanatlija, riječka društva Duga, Platak, Kamenjak, Tuhobić i Učka te HPD Petehovac iz Delnica kao domaćin.