Neuobičajen istup

VIDEO Što je točno rekao bivši ruski časnik koji je šokirao Putinovu televiziju? Sve je točno predvidio još u veljači

Portal Novilist.hr

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

"Moramo vidjeti kakva je stvarnost bliske budućnosti. Situacija za nas će se, iskreno, pogoršati", rekao je



Na ruskoj državnoj televiziji Rossia 1 mogao se u ponedjeljak u “prime timeu” čuti potpuno drugačiji pogled na ono što se u tamošnjem javnom prostoru naziva “specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini”.


Izgovorio ga je Mihail Hodarenok, vojni analitičar i umirovljeni pukovnik ruske vojske, koji je pred zbunjenom voditeljicom Olgom Skabejevom ustvrdio da bi se situacija po Rusiju mogla samo pogoršati.


“Nemojmo uzimati informacijske sedative, koji govore o moralnom ili psihološkom slomu ukrajinskih oružanih snaga. To nije ni blizu stvarnosti”, rekao je Hodarenok u emisiji “60 minuta”.




Rekao je i da bi Ukrajina mogla naoružati i još milijun ljudi.


“S obzirom da će europska pomoć tek stupiti na snagu i da se borbi može pridružiti još milijun vojnika, moramo vidjeti kakva je stvarnost bliske budućnosti. Situacija za nas će se, iskreno, pogoršati”, dodao je.


Komentirao je i širu izolaciju Rusije.


“Ne mašimo projektilima u smjeru Finske, ovo jednostavno izgleda smiješno. Najveći problem s našom vojnom i političkom situacijom je što smo u potpunoj geopolitičkoj izolaciji. I cijeli svijet je protiv nas — čak i ako to ne želimo priznati. Situacija se ne može smatrati normalnom kada je protiv nas koalicija od 42 zemlje i kada su naši resursi, vojno-politički i vojno-tehnički, ograničeni”, dodao je.


Hodarenok je bio jedan od rijetkih analitičara koji je još prije početka invazije predvidio da će rat u Ukrajini bio teži nego su mnogi očekivali.


U jednom od tekstova u veljači napisao je da Moskva podcjenjuje stupanj mržnje i da u Ukrajini nitko neće rusku vojsku dočekati kruhom, solju i cvijećem. Dodao je da nema osnove vjerovati da će ruske snage brzo poraziti Ukrajinu.