Tragedija

Eksplozija u luksuznom hotelu na Kubi: Simbol Havane uništen, poginulo 40 ljudi

Hina

REUTERS

REUTERS

Luksuzni hotel, znamenitost Havane, bio je zatvoren dvije godine zbog pandemije i u utorak se trebao otvoriti za javnost nakon obnove.



Broj mrtvih u eksploziji koja se zbog istjecanja plina u petak dogodila u hotelu Saratogi u Havani narastao je u ponedjeljak na 40, priopćilo je kubansko ministarstvo zdravstva.


Najnoviji podatci objavljeni u ponedjeljak predvečer govore o 54 ozlijeđene osobe, među kojima je 18 još na bolničkom liječenju i o 40 poginulih, među kojima je četvero djece i mlađih osoba te španjolska turistkinja.


Među ozlijeđenima je šestero u kritičnom stanju i sedmero u teškom, navodi ministarstvo.




U ponedjeljak dopodne spasilačke službe su izvijestile da su izvukle četiri trupla iz ruševina hotela te se broj mrtvih tada popeo na 35.


REUTERS/Alexandre Meneghini


Pronađena četiri trupla su bila zaposlenika hotela, navodi kubanska državna novinska agencija ACN koja je u ponedjeljak oko podneva dodala da se “12 do 13 osoba još vode kao nestale”.


Potraga se u ponedjeljak nastavila, rekao je na državnoj televiziji pukovnik Luis Carlos Guzman, vatrogasni zapovjednik.


Luksuzni hotel, znamenitost Havane, bio je zatvoren dvije godine zbog pandemije i u utorak se trebao otvoriti za javnost nakon obnove.


 REUTERS/Alexandre Meneghini


Ministarstvo turizma je u subotu objavilo da je 51 zaposlenik bio u zgradi hotela u trenutku eksplozije koju je najvjerojatnije prouzročilo istjecanje plina tijekom pretakanja iz cisterne koja je stajala ispred hotela. Prva četiri kata hotela s 5 zvjezdica potpuno su uništena.


U hotelu Saratogi su zadnjih godina boravile slavne osobe poput Micka Jaggera, Beyonce i Madonne.