Besplatne edukacije

Općina Omišalj: Od osnova informatike za starije od 50 do priprema za maturu

Mladen Trinajstić

M. TRINAJSTIĆ

M. TRINAJSTIĆ



OMIŠALJ – U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Primorsko-goranske županije, Općina Omišalj je proteklih tjedana organizirala i pokrenula održavanje radionica informatičkog opismenjavanja za stanovnike Omišlja i Njivica, starije od 50 godina. U tijeku su radionice za drugu grupu početnika, a nakon ljeta, doznajemo od provoditelja ovog hvalevrijednog programa, kreću i napredne radionice.


Radionicama su obuhvaćeni temeljni informatički pojmovi, osnove rada u operativnom sustavu Windows, osnove rada u Wordu i Excelu, pretraživanje i korištenje interneta, primanje i slanje elektroničke pošte, prijava i rad u sustavu e-Građani, upoznavanje s društvenim mrežama, instalacija mobilnih aplikacija, služenje mobilnim bankarstvom i brojne slične teme. Radi se u grupama do 12 polaznika, a uvjeti za prijavu bili su prebivalište na području općine Omišalj te starost iznad 50 godina.


– Ideja i namjera Općine Omišalj je da svojim starijim stanovnicima omogući da upotrebom digitalnih alata olakšaju sebi život i budu u toku s vremenom u kojem živimo. Stoga nas je razveselio i više nego dobar odaziv naših sumještana, kao i činjenica da su polaznici prve početničke grupe nakon nekoliko sati edukacije sami otvorili svoje e-mail račune te nam s istih uputili dopis s prijavom za napredne radionice, otkrila nam je Jelena Bigović, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti u Općini Omišalj. Spomenuti treba da su radionice potpuno besplatne, a provodi ih profesor Ivan Šimac.




Osim radionica informatičkog opismenjavanja Omišljana i Njivičana »zlatne dobi«, u Omišlju se već neko vrijeme, također u organizaciji i uz financijsku podršku lokalne uprave, provode i pripreme za ispit državne mature za učenike završnih razreda srednje škole s područja te općine. Pripreme su potpuno besplatne, a predavanja se provode subotama u prostorijama Općine Omišalj. Pripreme su organizirane iz tri predmeta – hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika, otkriva nam Bigović napominjući i da s maturantima rade profesorice Ida Varga, Dragica Vukušić i Lucija Justić Mrakovčić. – Ovim nam je programom cilj pružiti podršku u obrazovanju našim srednjoškolcima, u ovom slučaju, kako bi ostvarili što bolje rezultate na državnoj maturi i upisali željeni fakultet, završila je Bigović.