Ruski oligarh

Roman Abramovič moli holivudske prijatelje za milijunsku pozajmicu. Treba mu da plati osoblje

S.M.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Navodno se obratio holivudskom producentu i redatelju Brettu Ratneru te obitelji Rothschild.



Roman Abramovič obratio se svojim holivudskim prijateljima i američkim moćnicima u nadi da će mu pozajmiti milijun dolara kako bi isplatio plaću svom osoblju. Podsjetimo, ruskom oligarhu su novčana sredstva zamrznuta brojnim međunarodnim sankcijama.


Page Six piše da se radi o iznosu od 750 tisuća dolara što je tjedna plaća njegova osoblja na luksuznoj jahti.


Unatoč tome što su se na Abramovičevim jahtama i imanju na St. Barthu održavali brojni tulumi kojeg je posjećivala svjetska bogataška elita, ista je sada vrlo oprezna s posuđivanjem novca.




“Roman traži milijun dolara od svojih najbližih moćnih prijatelja. Kaže da nikada nije preskočio isplatiti plaću svom osoblju koja iznosi 750 tisuća dolara tjedno, a zbog sankcija na imovinu trenutno to ne može napraviti sam.


Navodno se obratio holivudskom producentu i redatelju Brettu Ratneru te obitelji Rothschild, a iako su mu dobri prijatelji, nisu se složili posuditi mu novac jer ili nemaju tolika sredstva u likvidnoj gotovini ili nisu sigurni kakve su posljedice u međunarodnom pravu”, kaže izvor za spomenuti medij.


Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija nametnuli su sankcije Abramoviču koji je prema Bloombergu, težak više od 14 milijardi dolara. Nakon toga su mu na imovinu “sjeli” i američki fondovi. Sankcije su spriječile Abramoviča i u zaradi od tri milijarde dolara što bi dobio za prodaju nogometnog kluba Chelsea.


Jahta Solaris u Bodrumu na jugozapadu Turske snimljena krajem ožujka, Foto: REUTERS


U međuvremenu, ruski oligarh radi što može za svoja sredstva, uključujući se čak i u mirovne pregovore ne bi li završila Putinova invazija na Ukrajinu. Na mirovne ga je pregovore pozvala Ukrajina koja vjeruje da ima direktnu vezu s Putinom što je negirao.


Abramovič posjeduje najmanje četiri jahte koje ukupno vrijede gotovo 1,400,000 dolara. Prije nekoliko je dana potvrđeno da su mu dvije jahte u vodama kraj otoka Antigva.


Posjeduje i jednu od najvećih jahti na svijetu, Eclipse, čija je vrijednost oko 700 milijuna dolara i ima 24 kabine. Na jahti je zaposleno 70 članova osoblja, a ima i stakla otporna na metke te sistem za obranu od projektila.


Njegova jahta Solaris malo je manja (i jeftinija, oko 600 milijuna dolara) i zajedno s Eclipsom usidrena je u Turskoj gdje vlasti nisu nametnule sankcije Rusiji, a šuška se da su plovila ujedno i utočište za oligarhe i njihov novac.