Studio 20a

Epidemiologinja Daniela Lakošeljac o povijesti cijepljenja: Na području Rijeke 1961. godine cijepljeno je 94 posto djece i mladih

P. N.

Danijela Lakošeljac i Barbara Čalušić

Danijela Lakošeljac i Barbara Čalušić

- Tehnologija je sve savršenija, sve bolja, tako da su današnja cjepiva, u usporedbi sa onima iz prošlog stoljeća, svakako daleko bolja, pružaju veću zaštitu i imaju manje nuspojava, rekla je Lakošeljac.



Studio 20a Novog lista ugostio je Danijelu Lakošeljac, epidemiologinju, koordinatoricu aktivnosti operativne epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. S našom Barbarom Čalušić uvažena gošća razgovarala je o cijepljenju i cjepivima.


Govoreći o povijesti cijepljenja, Lakošeljac je objasnila kako su nastajala cjepiva i kad je počela njihova široka primjena.


– Tehnologija je sve savršenija, sve bolja, tako da su današnja cjepiva, u usporedbi sa onima iz prošlog stoljeća, svakako daleko bolja, pružaju veću zaštitu i imaju manje nuspojava, rekla je Lakošeljac.




Govoreći o današnjem odnosu prema cijepljenju, epidemiologinja je istaknula da se stav građana prema cijepljenju jako promijenio.


– Moja generacija, kad sam ja bila mala, ljudi su hrlili na cijepljenje. Već kad sam ja imala djecu, osamdesetih i devedesetih godina, bilo je nešto najnormalnije da dođeš s djetetom kod pedijatra, obavi se pregled i cijepljenje. Mlade generacije su puno skeptičnije, jako puno se dvoume, razmišlaju pa čak i odbacuju cijepljenje. To je veliki problem i zbog toga svaki mjesec u okviru tečaja trudnica imamo i jedan sat predvanja na temu cijepljenja. Vrtlo je važno da mladi roditelji imaju pozitivan stav prema cijepljenju, istaknula je gošća.


Lakošeljac je govorila i o nadolazećoj sezoni gripe, protiv koje se, naglasila je, također dobro cijepiti. Kao i ranijih godina, cjepivo će za rizične skupine biti pokriveno. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ove je godine dobio oko 44 tisuće doza cjepiva protiv gripe. Obiteljski liječnici, koji cijepe protiv gripe. Određeni broj doza obiteljski su liječnici već preuzeli, ali u Nastavnom zavodu još ga ima na raspolaganju.


Nije sigurno da će se besplatno protiv gripe moći cijepiti i građani koji ne spadaju u rizične skupine. U pravilu, oni mogu besplatno biti cijepljeni samo ako preostane cjepiva nakon procjepljivanja rizične skupine.


Građani će se, rekla je u razgovoru epidemiologinja, istovremeno moći cijepiti i protiv gripe i protiv koronavirusa, a kad je u pitanju stupanj zaštite koje cjepivo od gripe pruža – on varira pod sezone do sezone, ovisno o različitim parametrima.



Kakva će biti sezona gripe i hoće li je biti teško je predvidjeti, istaknula je Lakošeljac. Prošle godine, primjerice, gripe u Hrvatskoj nije bilo.


S našom sugovornicom razgovarali smo i generalno o cijepljenju, odnosno o zaraznim bolestima protiv kojih se moguće cijepiti u Hrvatskoj.


Epidemiologinja je podsjetila da ovo nije prvi put da se provode ovakve akcije cijepljenja, kakve se danas imamo kad je u pitanju procjepljivanje zbog koronavirusa. Lakošeljac je podsjetila da su u šezdesetim i sedamdesetim godinama minulog stoljeća provođene velike akcije cijepljenja te da je cijepljenje bilo obavezno. Radnici su, primjerice, cijepljeni na njihovim radnim mjestima.


– Epidemiolozima su ove dvije godine vrlo turbulentne i doista ne znamo što bi prije, ali i naši su stariji kolege tijekom svog radnog vijeka imali čitav niz takvih i sličnih izazova. Evo možemo spomenuti 1961. godinu kad je bila akcija cijepljenja protiv poliomelitisa. Pedesetih godina su bile čak tri epidemije poliomelitisa ili dječje paralize baš na području Rijeke, tako da se u veljači 1961. godine organiziralo to cijepljenje na 101 cijepnom mjestu i tada je cijepljeno 94 posto obveznika, a to su bile osobe od šest mjeseci do 19 godina, istaknula je naša sugovornica.


Naša sugovornica govorila je i o pozivu epidemiologa, grani medicine koja nije bila tako vidljiva prije epidemije. Pogledajte razgovor u cijelosti.