Dani srpske kulture

Rijeka je uistinu luka različitosti, svjedoče tome i ove publikacije

Paulina Plazonić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Predstavljeno nekoliko publikacija iz područja kulture srpskog naroda



U riječkoj gradskoj vijećnici predstavljene su razne publikacije iz područja kulture srpskog naroda, a sve u sklopu obilježavanja Dana srpske kulture u Rijeci.


Događaju su nazočili predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Srpske pravoslavne općine, konzulata Republike Srbije, te Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta.


Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan pozdravila je skup te je ovom prigodom naglasila kako je sinoćni događaj dokaz da je Rijeka uistinu luka različitosti i kulture te kako je bitno isticanje svih prisutnih tradicija.





Dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula zahvalio se organizatorima Dana srpske kulture koji, kako je istaknuo, niti u ovo korona vrijeme nisu zanemarili kulturu.


Publikacije koje su bile predstavljene ovom prilikom su publikacija Artefakti, dječji list “Bijela pčela”, koja je bila nagrađena nagradom Grada Rijeke, strip za učenje ćirilice “Čipko i djed Filip” te knjiga, odnosno zbornik pod nazivom »Tristo godina pravoslavlja u Rijeci i na Sjevernom Jadranu«.


Predsjednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Dragiša Laptošević jučer je posebno predstavio strip “Čipko i djed Filip” kazavši kako se zahvaljujući ovoj publikaciji može na zabavan način samostalno naučiti ćirilica.


Generalni konzul Goran Petrović rekao je kako je ponosan na odlične rezultate publikacija i da je to rezultat toga kada se mladima daje povjerenje a starima poštovanje.