Nisu reagirali

Jakobušić i Nikoličius su glavni krivci za poraz u Koprivnici, Gustafsson je odavno pokazao da nije kalibar za Hajduk

P. N.

Lukša Jakobušić/Foto PIXSELL

Lukša Jakobušić/Foto PIXSELL

Bijelima treba trener s iskustvom koji će znati posložiti momčad i stvoriti prepoznatljivu igru



SPLIT Hajduku bi trebao svaki tjedan igrati u Belišću protiv istoimenog trećeligaša. Zašto? Iz jednog jednostvanog razloga jer su Splićani u Belišću uvjerljivo slavili rezultatom 5:1! Poslije te pobjede trener Jens Gustafsson slavodobitno je između ostalog kazao:


– Protiv Belišća smo pokazali koliko možemo!!!


Već za četiri dana kasnije u prvenstvenom dvoboju sa Slaven Belupo pokazali su Splićani koliko ne mogu i koliko ne znaju. Na posljednje tri utakmice s momčadima koje su bliže zoni ispadanja nego borbi za neko od mjesta koje vode u Europu osvojili su od mogućih devet bodova samo jedan jedini bod. Izgubili su od Šibenika, kod kuće su odigrali bez golova sa Goricom, a onda su poraženi u Koprivnici od S. Belupa. A stalno svi iz kluba, zajedno sa navijačima najavljuju borbu pa čak i osvajanje titule prvaka.




U petak je nakon dugog iščekivanja na Poljudu predstavljena “Bila knjiga” pod nazivom – Strategija razvoja Hajduka š.d.o. u razdoblju od 2021.-2027. godine. Prema toj strategiji Hajduk bi u tom periodu trebao osvojiti najmanje dvije titule prvaka, jedan Kup, a jednu sezonu igrat će u skupini Lige prvaka… Čini se da je zacrtana strategija već nakon poraza u Koprivnici pala u vodu i da će vrlo brzo svi ti planovi postati “mrtvo slovo na papiru”.


Novi neuspjeh samo je još više razotkrio mnoge slabosti koje su bile vidljive već na početku sezone kada je Hajduk u drugom pretkolu Konferencijske lige ispao od Tobola, pa nakon toga doma izgubio  od Osijeka i Rijeke. Predsjednik kluba i sportski direktor krenuli su u slaganje igrački jakog, ali i financijski puno skupljeg kluba. Dovedeni su Livaja, Kalinić, Krovinović, Vuković, Elez… Ukupno čak 15 igrača! Osim što su pogodili s dovođenje Livaje svi ostali nisu pokazali da su pojačanja.


Najveći “gaf” čelnika kluba je dovođenje nepoznatog švedskog trenera Jensa Gustafssona. Na predstavljanju se kazali kako je on razvojni trener! Bijelima treba trener s iskustvom koji će znati posložiti momčad i stvoriti prepoznatljivu igru. Kada se bolje proanalizira situacija na Poljudu ispada da je Gustafsson najmanji krivac za ovo stanje. Najveći dio krivice snose predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius! Oni su doveli igrače i trenera, a što je još bitnije nisu reagirali na vrijeme kada je svima postalo jasno da švedski stručnjak nije u stanju pokrenuti momčad.


Što sada učiniti, koje poteze povući? Prvi će nastradati Gustafsson, ali isto tako netko bi trebao dobro proanalizirati rad i učinak Jakobušića i Nikoličiusa. Ambiciozno zacrtana strategija razvoja kluba traži neke druge ljude na svim pozicijama!