Kantautorica u Rijeci

Sara Renar na botelu Marina: Ona glazbu izvodi na potpuno drugačiji način

Katarina Bošnjak

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Večerašnji komcert započela je svojom verzijom pjesme "Ona se budi" Šarla Akrobate, nakon čega su uslijedile autorske pjesme poput "Hana je već dugo budna", "Držali smo se za ruke" i "Dani bez sjena".



Večeras je s početkom u 21:30 sati na botelu Marina nastupila nagrađivana zagrebačka kantautorica Sara Renar. Ovime je održan prvi ovogodišnji koncertni nastup Impulse Festivala, a talentirana glazbenica promovirala je svoj posljednji studijski album “Šuti i pjevaj” koji je još proljetos dobio mnoštvo pozitivnih kritika.


Sara Renar iza sebe ima već pet diskografskih izdanja i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji, a na botel je došla u pratnji benda. Osim brojnih osvojenih Porina koji doslovce jamče uživanje u glazbi, sama glazba koju stvara smatra se revolucionarnom u svijetu alternative.


Večerašnji komcert započela je svojom verzijom pjesme “Ona se budi” Šarla Akrobate, nakon čega su uslijedile autorske pjesme poput “Hana je već dugo budna”, “Držali smo se za ruke” i “Dani bez sjena”.


Foto galerija: Sara Renar na Botelu Marina Foto: Sergej Drechsler




Sarine izvedbe zapravo su takvog karaktera da ukoliko niste najbolji poznavatelj glazbe koju stvara u prvom dijelu pjesme najvjerojatnije nećete moći zaključiti o kojoj se radi, no u tome je čar. Glazbu izvodi na potpuno drukčiji način tako što gradacijski slaže dio po dio u cjelinu koja naposlijetku daje rezultat koji je teško čuti negdje drugdje, a kamoli od nekog drugog. Zbog ovoga je Sara jedan od najboljih primjera kako iskoristiti prednosti tehnologije i doba u kojem živimo, a većinu pjesama izvodi po sistemu “otpjeva, snimi, pusti” tako da se stvara svojevrsni kanon. Polako se gomilaju glasovi, ukrasi i detalji koji čine autentičan spoj.


Nastup je općenito opušten, glazbenica rasplesana, nasmijana i iznimno samouvjerena, no prije svega genijalna jer čak i u pjevanju balada na klasičan način ubacuje moderne elemente zbog kojih bi u teoriji bilo koja pjesma bila zanimljivija za slušati.


Puno je slojeva instrumenata i zvukova koje proizvode, a uz Sarin vokal i električnu gitaru koju u većini pjesama svira, nastupili su također i Dimitrije Simović na gitari te povremeno na udaraljkama i Zdeslav Klarić na klavijaturama te kao prateći vokal.


U posljednjih pet godina Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima, a nadamo se da će još koji put doći i u Rijeku.