ZAHVALILI SE BIRAČIMA

Manjinski izbori ojačali poziciju riječke i primorsko-goranske izvršne vlasti

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovakvi izbori održani su prvi put, a neposredno biranje manjinskih predstavnika demokratski je iskrak koji treba zadržati. Izbori su pokazali da građani vjeruju županu Zlatku Komadini i SDP-ovoj koaliciji, ocijenio je Braut.



RIJEKA – Zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan i zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut čestitali su novoizabranim županijskim i gradskim vijećnicima koji su dobili povjerenje srpske i talijanske nacionalne manjine na dopunskim izborima koji su održani 3. listopada 2021. godine. Budući da su svi vijećnici izabrani s liste SDSS-a, a uz podršku SDP-ove koalicije koja je podržala i nezavisnog kandidata Ivu Vidotta, to će ojačati položaj i županijske i gradske izvršne vlasti u Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću.


– Kao što je poznato, a prema neslužbenim rezultatima, u Županijsku skupštinu birala su se dva vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine i jedan vijećnik iz redova talijanske nacionalne manjine, dok se u Gradsko vijeće birao jedan vijećnik srpske nacionalne manjine. Lista predvođena SDP-ovom koalicijom i SDSS-om kojoj je nositeljica Vesna Blanuša dobila je povjerenje pa će uz nju u Županijsku skupštinu ući i Dejan Jakšić.


U Županijsku skupštinu ući će i nezavisni kandidat talijanske nacionalne manjine Ivo Vidotto koji je dobio povjerenje birača ispred druge dvije liste. Koalicija predvođena SDP-om ojačala je svoju poziciju u Županijskoj skupštini. Ovakvi izbori održani su prvi put, a neposredno biranje manjinskih predstavnika demokratski je iskrak koji treba zadržati. Izbori su pokazali da građani vjeruju županu Zlatku Komadini i SDP-ovoj koaliciji, ocijenio je Braut.




Krpan je čestitala Mili Opačiću na izboru za gradskog vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine.
– Izlaznost birača nije bila velika, ali zahvaljujemo se svima koji su iskoristili biračko pravo na dopunskim izborima. Čestitam svim kandidatima jer su pokazali da se žele boriti za prava svojih zajednica. Suradnja s kolegom Opačićem bla je dobra i u prošlom mandatu i uvjereni smo da ćemo nastaviti kvalitetno raditi u interesu svih građana i razvijati demokratičnu, uključivu i multikulturalnu Rijeku, izjavila je Krpan.



Ivo Vidotto zahvalio se svima koji su izašli na birališta, a posebno onima koji su podržali njegovu kandidaturu.
-Naglasio bih da sam se autosuspendirao tijekom kampanje sa svog novinarskog posla, a poručujem da neću biti ničiji žetončić, niti je to itko od mene tražio, iako sam kao nezavisni kandidat dobio podršku SDP-ove koalicije. Ulazak u Županijsku skupštinu za mene je čast i obveza jer ću štititi interese svojih sunarodnjaka, ali i svih građana Primorsko-goranske županije. Jedino sam razočaran niskim udarcima u kampanji od strane protukandidata s liste Sandra Vrancicha.


Bit je u kampanji iznijeti svoje ideje i projekte, a ne blatiti političke konkurente. Moja politička opcija je lijevi centar, iako bi neki voljeli da me podržala neka neofašistička stranka, ali to kod mene neće proći. Moja kandidatura nije bila ni sa čime uvjetovana i neću biti ničiji žetončić, naglasio je Vidotto.
Vesna Blanuša zahvalila se biračima na podršci, dodavši da je bilo tehničkih i organizacijskih problema u provedbi izbora. Izrazila je nadu da će se na sljedećim izborima to popraviti što bi moglo potaknuti veću izlaznost birača.


– Očekujemo dobru suradnju u Županijskoj skupštini, a zalagat ćemo se i za naše sunarodnjake, a samim time i za sve građane jer su naši interesi isti, izjavila je Blanuša.


Mile Opačić kazao je da nije bilo lako jer je bilo podmetanja i laži u kampanji.
– Pokazalo se još jednom da je blaćenje kontraproduktivno i dobio sam povjerenje birača. Izlazak je bio slab i treba vidjeti kako potaknuti članove srpske nacionalne manjine da koriste svoja prava da biraju i budu birani. Obećanja iz kampanje ćemo ostvariti, a prije svega realizirati projekt srpskog kulturnog centra koji uklučuje gradnju dječjeg vrtića, zaključio je Opačić.