Novi trend

U zadnja dva tjedna znatno porastao interes za cijepljenje u PGŽ-u: ‘Među cijepljenom djecom nema zaraženih’

Barbara Čalušić

Cijepili smo kroz cijelu ljetnu sezonu, a zadnja dva tjedna bilježimo porast obuhvata cijepljenih za oko 50 posto, kaže Rončević



RIJEKA – Posljednja dva tjedna u Primorsko-goranskoj županiji bilježi se stagniranje četvrtog vala epidemije, a istovremeno u drugoj polovini rujna zabilježen je povećan interes građana za cijepljenje te je broj cijepljenih u odnosu na prvu polovinu mjeseca porastao za oko 50 posto.


– Generalno gledajući u posljednja dva tjedna bilježimo stagnaciju ovog epidemijskog vala. Bilježili smo porast epidemijskog vala početkom rujna kroz dva tjedna i nadamo se da će zbog prirodnog kretanja epidemije nastupiti i blagi pad, a u prilog tome nam govore sve manje prosječne dnevne incidencije. Najvažnije je konstatirati da nije došlo do velikog opterećenja bolničkog sustava čega smo se najviše pribojavali, no još uvijek u ovom epidemijskom valu nismo premašili broj od 32 hospitaliziranih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, izjavio je jučer glavni epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević.


Jučer je u PGŽ-u potvrđeno pet novih slučajeva zaraze na ukupno 430 testiranja. U KBC-u Rijeka od posljedica COVID-19 preminula je jedna necijepljena osoba, a u riječkoj bolnici liječilo se 26 pacijenata, od kojih šestero na respiratoru. Broj aktivnih slučajeva spustio se na 613.




– Posljedice na bolnički sustav su se smanjile zbog značajnog preboljenja bolesti kod ljudi tijekom ove godine, pogotovo tijekom trećeg proljetnog vala koji smo pretrpjeli s dosta velikim posljedicama, ali i dosta solidnim cijepnim obuhvatom ako se uspoređujemo s ostalim županijama. Cijepili smo kroz cijelu ljetnu sezonu, a zadnja dva tjedna bilježimo porast obuhvata cijepljenih za oko 50 posto. Ukupno smo cijepili početkom prva dva tjedna rujna oko 2.000 osoba tjedno, a zadnja dva tjedna cijepimo oko 3.000 osoba. Nadamo se da će se taj trend i nastaviti i također da će sve veći naglasak biti na cijepljenju mlađih dobnih skupina. Od početka ove školske godine uočili smo da među cijepljenima starijima od 12 godina ima znatno manje oboljelih. Oni su cijepljeni svega oko sedam posto u populaciji od 12 do 17 godina, no redovito nemamo niti jedan slučaj zaražavanja mlađih cijepljenih osoba. Činjenica je da i samo prisustvovanje nastavi bez mjere samoizolacije kojoj su izloženi učenici koji nisu cijepljeni, predstavlja veliku prednost održavanju pedagoškog standarda u školama pa cijepljenje mora biti jedna od mjera koje će nam omogućiti nesmetano održavanje nastave, smatra Rončević.


Građani se i dalje mogu cijepiti u Sportskoj dvorani na Zametu od ponedjeljka do petka od osam do 15 sati, a svaki dan u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo mogu se cijepiti od 15 do 18 sati, kao i subotom u vremenu od osam do 15 sati.


Rončević je također rekao i kako ima okvirne brojke cijepljenih zdravstvenih radnika u PGŽ-u koji od petka bez odgovarajuće COVID-potvrde neće moći ući u zdravstvenu ustanovu, a obuhvat cijepljenih trenutno se kreće između 70 do 75 posto.


Županijski epidemiolog očekuje dostavu cjepiva protiv gripe tijekom listopada, a građani će se moći cijepiti kod svojeg liječnika obiteljske medicine, ali i na punktovima koji su formirani za cijepljenje protiv koronavirusa.