ANTE BAKOVIĆ

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza nakon nastupa odbojkaša i odbojkašica na EP-u: “Napravljen vrhunski srednji rezultat”

Ivan Volarić

Ante Baković/Foto: PIXSELL

Ante Baković/Foto: PIXSELL

Santarelliju i Zaniniju ugovori su istekli. Dogovor je takav da nema razloga da ne produžimo suradnju ukoliko su oni zadovoljni s nama, a mi s njima. Mislim da će to i biti tako - kaže Baković



RIJEKA Završilo je hrvatsko odbojkaško ljeto kada je riječ o reprezentativnim nastupima. Djevojke su svoj nastup na Europskom prvenstvu, suorganizator kojega je bila i Hrvatska, zaključile u osmini finala. Malo je nedostajalo da preko Francuske izbore ulazak u krug osam najboljih selekcija Staroga kontinenta.


Taj rezultat spada u manje-više očekivane okvire za razliku od osmine finala EP-a u režiji muške odbojkaške reprezentacije. Dečki su na EP otputovali s ciljem da prođu skupinu, a to su u konačnici i ostvarili uz tri pobjede. U osmini finala ipak nisu uspjeli iznenaditi aktualne europske doprvake. Slovenci su u ovom trenutku ipak bili previsoka prepreka. Međutim, i sama činjenica da se muška hrvatska repreznetacija nakon dugo godina našla u odabranom društvu i tu pokazala dio svojih mogućnost, tretira se velikim, i u konačnici i povijesnom uspjehom.


– Najbitnije je uzeti u obzir gdje smo bili, kuda smo pošli, a onda i gdje smo došli – rezimira Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza nastupe reprezentacija na EP-u.




– Ako se vratimo pet godina unatrag, onda ćemo se sjetiti da smo svako europsko prvenstvo završavali s nekim problemima. U ove četiri godine uspjeli smo sanirati savez i doći u fazu da igrači, treneri i savez dišu jedinstveno. Znači, svi dišemo kao jedan, a onda je došao i rezultat. I djevojke i dečki su odlično odradili prvi dio prvenstva. Odbojkaši su ostvarili tri pobjede, a objektivno nismo puno očekivali od susreta s Francuzima i Nijemcima. Doduše, Česi su nas demantirali i pokazali da je u odbojci sve moguće. Očekivao sam da će na EP-u biti barem jedno veliko iznenađenje i iskreno sam se nadao da ćemo to biti mi. Međutim, ispalo je da su to Česi i treba im na tome čestitati. Čudesno je dobiti olimpijskog pobjednika mjesec dana nakon Igara. Da se vratim na naše selekcije. Obje su apsolutno zadovoljile i ostvarile sve ono što smo stavili pred njih, daju nam nadu da će nas uveseljavati narednih godina.


Malo nedostaje


S obzirom na to da su Hrvati narod koji u sportu gotovo u pravilu priznaje samo medalje s velikih natjecanja, pravo je pitanje mogu li se u budućnosti od hrvatske odbojke očekivati dodatni rezultatski iskoraci?


– Nas su dvije utakmice dijelile od borbe za medalju. Usudim se reći da su naši izbornici, vrsni talijanski stručnjaci, a smatram da smo s obojicom pogodili, napravili vrhunski srednji rezultat. Znači, sada treba iskorak da se ode na onu najvišu razinu. Kod djevojaka se možemo nositi s Belgijankama, Čehinjama, Nizozemkama… To je dakle otprilike od 5. do 8. mjesta u Europi. Još strši top pet reprezentacija, ali i njima će se događati smjene generacija. Mi smo nadomak njima, izbornik Santarelli vidi da kod nas ima još potencijala i da mi kroz godinu, dvije dana možemo doći u to društvo. Iduće godine smo domaćini Challenge kupa, borit ćemo se za ulazak u Svjetsku ligu pa ćemo sve odmah vidjeti. Kod odbojkaša smo također na takvim pozicijama. Dobivali smo Nizozemce koji su sada među osam, na pripremama smo dobivali i Bugare, u jednoj utakmici i Slovence… Sada smo im uzeli set iako nismo bili pravi. I tu nam nedostaje jedan korak da uđemo u krug prvih pet do deset reprezentacija u Europi.


Spomenuli ste talijanske izbornike Santarellija i Zaninija. Nastavljate li suradnju s njima?


– Santarelliju i Zaniniju ugovori su istekli nakon EP-a. Dogovor je takav da nema razloga da ne produžimo suradnju ako su oni zadovoljni s nama, a mi s njima. Mislim da će to i biti tako. Naravno, moramo sjesti, staviti odluku na Upravni odbor, koji će donijeti odluku s naše strane, a onda ćemo vidjet i njihovo razmišljanje. Mislim da svi skupa gledamo prema istoj stvari.


Je li moguće isprovocirati osjetnije rezultatske pomake na reprezentativnoj razini bez jačanja domaće klupske scene?


– Slovenci su pokazali da je moguće. Nemaju niti jednog igrača iz domaće lige. Nije to nemoguće, ali isto tako treba reći da to nije dobro. Klupska odbojka je temelj našega djelovanja i sve radimo, to nam je prioritet, da pomognemo klubovima. Ako klubovi ne opstanu, ako nemaju uvjete za stvaranje igrača i igračica, nećemo imati kapacitet na samom vrhu piramide.


Sportaš u duši


Hrvatska klupska loptačka obitelj je u prilično teškoj situaciji. Nešto bolja situacija je u nogometu, ali i oni vape za sustavnim rješenjima po pitanju financiranja?


– Svih pet kolektivnih loptačkih sportova u Hrvatskoj je u istoj situaciji. Ovoga ljeta u Zadru smo organizirali sastanak predsjednika svih pet loptačkih saveza i postigli dogovor o zajedničkom nastupu. Ne možemo drugačije jer muče nas isti problemi. Shvatili smo da smo jedino zajedno dovoljno jaki da nešto pomaknemo i da samo zajedno možemo odgovoriti zovu trenutka poboljšanja uvjeta za ekipni loptački sport u Hrvatskoj.


Opatijska inicijativa Damira Miškovića bila je do sada jedini konkretniji prijedlog kako sustavno riješiti pitanje financiranja klubova. Postoje i drugi modeli poput mađarskog gdje se država vrlo izravno i jasno odredila?


– Ima raznih modela i već smo u dogovoru s Vladom i premijerom Plenkovićem. Sam Bog nam je poslao premijera u smislu želje i volje za potporu sporta. Plenković je sportaš u duši i želi pomoći sportu, traži od nas konkretne prijedloge. Nitko ti neće dati novac samo tako, moramo razraditi projekt uz naravno sve mehanizme kontrole potrošnje novca. Radimo na tome i mislim da će ova godina polučiti dio rezultata, a da će iduća dobrano odgovoriti zovu potrebe klubova.


Brojni zagrebački klubovi, a riječ je uglavnom o najjačim hrvatskim klubovima, izgubili su značajnu financijsku potporu, što će se sigurno odraziti i na nacionalne selekcije.


– Mladost je naša perjanica i svaki gubitak na kvaliteti Mladosti osjetit će se i na drugim razinama. Moramo očito pronaći neki drugi model.


Mnoge sredine su zamrle, posebno u muškoj odbojci. Brojni istarski prvoligaši su nestali, Karlovca nema duže vremena na odbojkaškoj karti… Kako ponovo reanimirati klubove u tim sredinama?


– Žao mi je zbog toga i stvarno sve činimo da se to promijeni. Okupili smo jedan tim ljudi koji će se baviti isključivo revitalizacijom muške odbojke, koja je posebno teško pogođena. Spreman sam saslušati sve sugestije, sve što donosi dobrobit odbojci, a posebno muškoj, koja je u posebno teškoj situaciji – rekao je Baković.