Dogradnja luke

Veliko ulaganje u pomorsko dobro: Novo, zapadno “krilo” creske luke rezultat odlične suradnje

Walter Salković

Ministar Oleg Butković, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Marin Gregorović i ravnatelj ŽLU-a Cres Anton Opatić zajedničkim su presijecanjem vrpce službeno otvorili 40 milijuna kuna vrijedan, rekonstruirani i dograđeni zapadni dio luke Cres



CRES – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, creski gradonačelnik Marin Gregorović i ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić, zajedničkim presijecanjem vrpce službeno su otvorili rekonstruirani i dograđeni zapadni dio luke Cres.


Kako se radi o jednom od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije te o dosad najznačajnijem projektu Županijske lučke uprave Cres, svečanosti je prisustvovao velik broj uzvanika, uključujući i sve ravnatelje lučkih uprava na području županije, a u glazbenom dijelu programa sudjelovala je klapa Burin.


O samom projektu i njegovom značaju za Cres više su rekli ravnatelj Opatić koji je naglasio kako njegova realizacija ne bi bila moguća da svi sudionici nisu dobro surađivali, te gradonačelnik Gregorović.


Maksimalna sigurnost




– Cresani i naši gosti već su konzumirali novu rivu pa nam je ovaj događaj šlag na torti. Naša luka je i inače bila dobro zaštićena, no sad je sigurnost plovila podignuta na još višu razinu, a morski ulaz u Cres dobio je sasvim novu vizuru, rekao je Gregorović te iskoristio priliku i potaknuo ministra Butkovića da se što prije krene u realizaciju drugih otočnih projekata, kao što su rekonstrukcija ceste prema Porozini, izgradnja trećeg prometnog traka na pristaništu Merag te luka Martinšćica za koju je sva dokumentacija spremna.


Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo što se proteklih godina intenzivno ulaže u pomorsko dobro kroz sustav županijskih lučkih uprava te istaknuo važnost creskog i drugih tekućih projekata za Primorsko-goransku županiju.



– Lijepo je danas biti ovdje jer je događaj kojem svjedočimo važan za Cres i PGŽ, ali i za našu domovinu. U posljednjih 5-6 godina u lučku infrastrukturu uloženo je najviše u povijesti, trenutno je aktivno tridesetak europskih projekata vrijednih dvije milijarde kuna, a i u novoj financijskoj perspektivi očekujemo da ćemo ulagati u lučku infrastrukturu. Formula ovakvog uspjeha je jako dobra suradnja sa županijskim lučkim upravama, županijama i gradovima. Pozivam stoga vas u PGŽ-u i drugim županijama da i dalje pripremate projekte, a mi ćemo uvijek pomoći da se oni dovrše jer sve to ostaje iza nas, te su investicije preduvjet razvoja i motiv da mladi ljudi ostaju u našoj domovini, zaključio je obraćanja govornika ministar Butković, nakon čega su se svi uzvanici zajedno prošetali do kraja novog mula.


Nova vizura


Novoizgrađeni lukobran zapadnog dijela luke Cres proteže se u duljini od 185 metara, širine je šest metara, dok proširenih i uređenih 280 metara kopnenog dijela luke omogućava kvalitetniji i sigurniji pješački pristup iz centra grada, u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i prohodan za dostavna i vozila hitnih službi. Osim što je novim lukobranom Cres dobio potpuno novu vizuru, osigurana je i nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja, čime se izravno utječe na očuvanje plovila stanovnika Cresa od valova i vjetra.


Ukupna vrijednost projekta premašila je 40 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, pet milijuna osiguralo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je ostatak financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Cres, nositelja projekta.