PRIMORJE EB

Primorje EB predstavilo dvojicu novih igrača, pojačat će ih Duvnjak Starčević i Crippa

Valentina Prokić

Borna Duvnjak Starčević i Fabio Crippa/Foto: V. KARUZA

Borna Duvnjak Starčević i Fabio Crippa/Foto: V. KARUZA

Subtitle: Osam sezona sam igrao u Mađarskoj, gdje sam otišao sa 16 godina. Zbog pandemije i smanjivanja budžeta vratio sam se kući - rekao je 25-godišnji vratar Borna Duvnjak Starčević



RIJEKA Vaterpolisti Primorja EB pripremaju se za novu sezonu koja bi trebala početi u listopadu. HVS još uvijek nije odlučio točno kada, a nije još poznato ni u kakvom će se formatu igrati A2 Regionalna liga, turnirskom ili ligaškom te prvenstvo Hrvatske. Kako god bilo, Primorjaši će u novu sezonu u podosta izmijenjenom i pomlađenom sastavu s obzirom na to da su klub napustili Augusti, Jovančević, Vrbnjak, Rakovac, Paparić i Fran Čubranić. Ugovore su potpisali igrači iz omladinskog pogona Noa Burburan, Roko Vuković, Niko Čubranić i Mauro Ivan Čubranić, a dva posve nova lica u sastavu Primorjaša su ljevak Fabio Crippa i vratar Borna Duvnjak Starčević.


Osam godina sam igrao u Mađarskoj gdje sam otišao sa 16. Proveo sam četiri godine u Pečuhu, zatim tri u Honvedu i godinu u Sentešu. Zbog pandemije i smanjivanja budžeta sam se vratio kući te sam u Osijeku igrao u Prvoj B ligi jer nakon raskida ugovora nisam smio potpisati profesionalni ugovor i radio sam kao trener vratara. U Mađarskoj sam počeo studirati psihologiju pa sam uzeo pauzu nakon godinu i pol, nastavio braniti lani u Osijeku, a sada ću u Rijeci – rekao je Borna Duvnjak Starčević.


Problemi s plivanjem


U Osijeku baš nije uobičajeno baviti se vaterpolom, a novi riječki vratar kaže kako je u njegovom slučaju to bio splet okolnosti.




– Kada sam imao sedam godina, poznanik mojih roditelja je osnivao vaterpolski klub. Tada sam već trenirao nogomet, taekwondo, više sportova, ali sam uvijek bio žgoljav, mršav i nisam htio jesti. Doma su mi rekli, odi ti na vaterpolo pa možda i od tebe nešto bude. I ispalo je super. Na početku sam imao problema s plivanjem te sam zato završio na golu, ali zadovoljan sam. Nema Osijek neku vaterpolsku tradiciju, ali možda će je uskoro imati – dodao je Duvnjak Starčević. Što se Mađarske i sporta tiče, Osječanin ima samo riječi hvale.


– Sve je drugačije, jezik, kultura, mentalitet, ali i pristup sportu. Država stoji iza klubova, sportaši se jako cijene. Recimo, u školama nema poslijepodnevne smjene, tako da sva djeca mogu ići u normalno vrijeme na treninge – kaže Borna Duvnjak Starčević.


Osamnaestogodišnji Talijan Fabio Crippa vaterpolom se počeo baviti u Bergamu, u kojem je prošao sve uzrasne kategorije. S 14 godina debitirao je u Serie B, a prošlu sezonu nosio je kapicu Palerma. Igrao je i za hrvatsku U-15 reprezentaciju jer mu je mama iz Vukovara, dok je tata Talijan.


Zajedništvo


– Sretan sam što sam došao u Primorje. Momčad je dobra, vlada veliko zajedništvo i dobra atmosfera. Došao sam jer mislim da mogu ovdje napredovati. Puno puta sam dosad bio u Hrvatskoj, a bio sam već i u Rijeci i sviđa mi se – rekao je Fabio Crippa, koji je u vaterpolo ušao po obiteljskoj liniji.


– Stric mi je igrao vaterpolo u Bergamu te je prenio strast na mene. Nakon Palerma sam tražio neki klub, Samir Barać je to čuo, malo smo razgovarali i brzo smo se dogovorili. Nisam se dvoumio, želio sam doći u Primorje jer ovdje imaju dobre trenere i mislim da ima velikih mogućnosti za napredak, i moj i cijele momčadi – dodao je Fabio Crippa.