Upozorili

Sigurnost djece: Autoklub Rijeka apelirao na vozače da paze u blizini škola, vrtića i igrališta

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

O važnosti sigurnosti djece u prometu



Tradicija je Autokluba Rijeka, koji ima oko 18.000 članova, da već tridesetu godinu zaredom početkom nove školske godine senzibilizira javnost na potrebu pojačane pažnje u prometu, jer djeca ponovo u velikom broju svakodnevno sudjeluju u cestovnom prometu.


Posebno se upozoravaju vozači na potrebu pojačanog opreza u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta, a roditelje da što bolje pripreme djecu za sigurno kretanje u prometu.


O važnosti sigurnosti djece u prometu na presici su govorili Boris Skeledžić iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP PU PG, prof. Hrvoje Baričević, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci i dr. sc. Mile Perić, tajnik AK Rijeka.




Istaknuto je da su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.


Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.


Istaknut je primjer da ih roditelji često voze i bez kacige na mopedima. To je problem na koji će policija posebno obratiti pažnju i upozoravati nesavjesne roditelje.


Prema riječima Borisa Skeledžića, policijski službenici zajedno s komunalnim prometnim redarima te tvrtkama nadležnim za održavanje prometnica, pregledali su prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te prije početka nove školske godine otklonili uočene nedostatke.


Također, najavljeno je i da će tijekom rujna policija svakog dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.