EP odbojkaša

Hrvatski odbojkaši nakon tri sata drame ostvarili prvu pobjedu na europskoj smotri

Ivan Volarić

Leo Andrić/Foto cev.lu

Leo Andrić/Foto cev.lu

Ovo je prva pobjeda hrvatskih odbojkaša na europskim prvenstvima od 2005. godine i osvojenog osmog mjesta



TALLINN Utakmica 2. kola skupine D Europskog prvenstva odbojkaša: Hrvatska – Latvija 3:2 (28:30, 25:20, 23:25, 31:29, 15:11). Dvorana Saku Suurhall. Gledatelja: 1000. Suci: Aro (Finska) i Kovalčuk (Ukrajina).


HRVATSKA: Žukovski 3, Bakonji, Brčić, Hanžić, Mitrašinović 2, Raić, Sedlaček 22, Šarčević (L), Dukić 5, Šestan 18, Pervan (L), Andrić 31, Zeljković, Nikačević 13.


LATVIJA: Ivanovs (L), Svans 6, Sauss 11, Šmits 7, Egleskalns 20, D. Petrovs 3, Buividis 3, Skrudens, Friestalans 3, A. Petrovs (L), Platacs 1, Ozolins 10, Dardzans 1, Jansons 3.




Iskusni Filip Šestan uspješno je realizirao napad, iskoristio drugu meč loptu i izazvao svu silu emocija kod svojih suigrača. Kompletna klupa i svi igrači vrlo brzo su se našli u pobjedničkom zagrljaju. Nakon gotovo tri sata borbe hrvatski odbojkaši dobili su utakmicu dvaju podjednakih suparnika, ostvarili prvu pobjedu na europskoj smotri, ali i prvu pobjedu Hrvatske na europskim prvenstvenima od 2005. godine kada je ostvaren povijesni uspjeh i osvojeno osmo mjesto. Bila je to dugometražna drama u pet činova. Hrvatski odbojkaši u četvrtom setu spasili su dvije meč lopte, pa onda u petom setu silnom borbenošću ipak odveli utakmicu u svojem smjeru.


Iako su vodili u većem dijelu pete dionice, presudnim se pokazala reakcija hrvatske klupe kod vodstva 8:5. Dugo se pregledavala video snimka, na kraju su režiser i suci pronašli detalj koji je pokazao da su Latvijci dirali mrežu za četiri poena prednosti Hrvatske. Ova pobjeda odškrinula je vrata plasmana u osmine finala i sasvim sigurno donijela dosta samopouzdanja uoči nedjeljnog ogleda protiv olimpijskih pobjednika Francuza (19 sati).


Hrvatski odbojkaši su za razliku od susreta s Njemačkom puno bolje otvorili drugi susret na EP-u. Sve je do završnice prvoga seta slutilo na sretan završetak prve dionice utakmice. Zaninijevi odabranici u tri navrata vodili su po četiri poena razlike. Posljednji put 21:17 nakon bloka Nikačevića. No, umjesto rutinskog privođenja seta uslijedila je mini drama – s nesretnim završetkom za hrvatske odbojkaše. Latvijci su prvi put u setu poveli kod rezultata 23:24 i prokockali prvu od pet set lopti. Nikačević je asom za 25:24 donio Hrvatskoj jedinu set loptu, ali Žukovski se “uhvatio” u mrežu. Kod rezultata 28:29 Egleskalns je poentirao za veliko slavlje Latvijaca bodrenih od svojih grlatih i relativno brojnih navijača.


Uz dosta nervoze ušli su hrvatski odbojkaši u drugi set. Međutim, set je nakon 10:10 počeo polako kliziti na hrvatsku stranu. Sedlaček dvaput nije prošao kod 20:18. Latvijci su stigli do poravnanja, sve je slutilo na rasplet identičan prvom setu. Međutim, onda je na scenu stupio Leo Andrić. Prvo je realizirao dva napada, pa na to nadovezao dva asa. Sedlaček je blokom donio poen za 25:20.
Hrvatski odbojkaši su vrlo brzo u trećem setu prokockali teškom mukom stečenu psihološku prednost. Nakon posljednjeg poravnanja 7:7 Latvijci su počeli svoj rezultatski bijeg. Vrlo brzo su otišli na 9:13, a četiri poena razlike držali su praktički do kraja seta.


Nekoliko blokova zaredom u režiji Nikačevića i Sedlačeka odveli su Hrvatsku na velikih 15:10 u četvrtom setu. Ubrzo je bilo i 18:12. Hrvatska je dominirala u svim elementima. Raspoloženom Andriću u napadačkom dijelu pridružili su se Šestan i Sedlaček. Međutim, onda se ponovo dogodio pad u “crnu rupu” i ulazak u napetu završnicu. Latvijci su prokockali dvije meč lopte, a hrvatski odbojkaši velikom borbenošću uveli utakmicu u peti set.