Svečano otvorenje

Psihijatrijska bolnica Rab: Senzorni kabinet za opuštanje pacijenata, ali i osoblja bolnice

Hrvoje Hodak

: Senzorni kabinet omogućit će nadstandard liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Rab / Foto H. HODAK

: Senzorni kabinet omogućit će nadstandard liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Rab / Foto H. HODAK

Senzorna stimulacija će se koristiti kao suportivna terapija u psihijatrijskom tretmanu duševnih bolesti i neurokognitivnih poremećaja, a u tzv. Snoezelen sobi opuštat će se pacijenti prije nekih terapijskih postupaka, ali će prostor moći koristiti i djelatnici za antistres program



RAB – U prisustvu primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, gradonačelnika Raba Nikole Grgurića te ravnateljice dr. Vesne Šendula-Jengić, jučer je svečano otvoren Senzorni kabinet Psihijatrijske bolnice Rab kao novi dodatak komplementarnim i suportivnim terapijskim metodama u liječenju osoba s duševnim i tjelesnim smetnjama. U ime osnivača i vlasnika, Primorsko-goranske županije, kabinet je otvorio župan Komadina, naglasivši tom prilikom da je ova bolnica jedna od rijetkih zdravstvenih županijskih ustanova koja je uspjela pozitivno poslovati unatoč pandemijskim uvjetima te da svaki put u ovoj bolnici vidi novi iskorak, na što možemo biti ponosni.
– U posljednjih 15-ak godina županija je izdvojila oko 75 milijuna kuna za ovu ustanovu, a rezultati kvalitetnog upravljanja i rada vide se na svakom koraku – naveo je župan, zahvalivši svim djelatnicima, kao i ravnateljici koja sve to vrijeme upravlja ovom ustanovom.


: Tzv. Snoezelen sobu moći će koristiti i djelatnici, u cilju smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti / Foto H. HODAK

Tzv. Snoezelen sobu moći će koristiti i djelatnici, u cilju smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti / Foto H. HODAK


 


Stimulativno okruženje


Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grgurić, izrazivši podršku Grada Raba ovoj zdravstvenoj ustanovi te posebno istaknuvši vrijednost golemog kapitala koji ona nudi zajednici, kao i turističkoj destinaciji.
Ravnateljica bolnice, dr. Šendula-Jengić, istaknula je kako Psihijatrijska bolnica Rab kontinuirano razvija i poboljšava terapijske modele s ciljem da, uz personaliziran pristup i liječenje, poveća raznovrsnost terapijskih pristupa i kvalitetu programa liječenja te svojim pacijentima omogući i bolju kvalitetu života. Posljednji dodatak terapijskoj ponudi jest i novootvoreni Senzorni kabinet – posebno dizajniran prostor namijenjen multisenzornoj stimulaciji koji pruža sigurno, stimulativno okruženje za učenje, relaksaciju i terapiju. Psihijatrijska bolnica Rab je po mnogim inovativnim terapijskim pristupima, pa tako i ovom, prva psihijatrijska bolnica u Hrvatskoj.
Po svečanom otvorenju Senzornog kabineta, održan je stručni skup sa sudjelovanjem inozemnih predavača pod naslovom »Osjeti i osjećaji – multisenzorno okruženje u psihijatriji i neurologiji«. Naposljetku su djelatnici bolnice javnosti predstavili mogućnosti primjene Senzornog kabineta, kao i druge usluge koje bolnica pruža.


: Svečano otvorenje Senzornog kabineta - Nikola Grgurić, dr. Vesna Šendula-Jengić i Zlatko Komadina / Foto H. HODAK

Svečano otvorenje Senzornog kabineta – Nikola Grgurić, dr. Vesna Šendula-Jengić i Zlatko Komadina / Foto H. HODAK




 


Suportivna terapija


U okviru integrativne rehabilitacije Psihijatrijske bolnice Rab, prema indikacijama, program će biti raspoloživ za stacionarne pacijente kao nadstandard liječenja. Izuzev pacijenata s demencijom, senzorni kabinet Psihijatrijske bolnice Rab namijenjen je i osobama s psihičkim i tjelesnim poteškoćama, osobama s problemima pažnje i osobama sa senzornim oštećenjima.
Senzorna stimulacija će se koristiti u sklopu terapijskih programa neurokognitivne rehabilitacije, odnosno kao suportivna senzorna terapija u psihijatrijskom tretmanu duševnih bolesti i neurokognitivnih poremećaja, dok će se tzv. Snoezelen soba koristiti za opuštanje pacijenata prije fizikalne terapije ili drugog terapijskog postupka. Također, prostor će moći koristiti i djelatnici bolnice kao antistres program s ciljem opuštanja, smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti.
Otvaranju su također nazočili predsjednik Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab Marin Lazarić, član Upravnog vijeća Nenad Debelić, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti grada Raba Zvonko Puljar Matić, načelnik općine Lopar Zdenko Jakuc, predstavnici drugih ustanova te gospodarskih subjekata otoka Raba, kao i drugi partneri i prijatelji bolnice, kojih nažalost, zbog epidemioloških okolnosti, nije moglo biti u uobičajeno velikom broju.