Spektakl u Bakarcu

Održana šesta humanitarna “Moto alka”: Vozači i suvozači pokazali zavidnu vještinu

Slavica Mrkić Modrić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Sva prikupljena sredstva s motorističkog happeninga u Bakarcu bit će donirana Udruzi »Moje mjesto pod suncem«



BAKARAC – I ove godine dubok naklon bikeRIcama i bikeRIma Primorsko-goranske županije, kao i svima onima koji su došli i pridonijeli uspješnosti tradicionalne manifestacije u njihovoj organizaciji. Riječ je o nadaleko poznatoj, šestoj zaredom humanitarnoj »Moto alki« koja je tijekom jučerašnjeg poslijepodneva vožena na bakaračkom starom nogometnom igralištu.


Za one koji misle da nam je sunčanica okrenula Bakar u Bakarac, jer prvih se pet moto alki vozilo u Bakru, odgovor glasi – nije. I štoviše, tko god nije nazočio jučerašnjem humanitarno-motociklističkom spektaklu, ne zna kakvu je zabavu propustio.


Sve u svemu u Bakarcu bilježimo zavidan broj trkača-vozača i zavidan broj promatrača, a u sinergij – ma, ludilo! A sve to skupa, pojašnjava nam Snježana Ajhler, glasnogovornica manifestacije. izgleda ovako:


Dvije igre




– Svaki motor, na kojem su vozač i suvozač jer vozač vozi, a suvozač kopljem gađa alku vozi dva kruga. Nakon odvožena oba kruga zbrajaju se bodovi ili punti, a alka je alka pa je sistem bodovanja isti kao i na Sinjskoj alki ili Trki na prstenac. Ukoliko se dogodi da više vozača ima isti broj bodova kreće pripetavanje.


Uostalom u cijeloj ovoj priči najmanje je bitno tko je pobjednik, ono što je organizatorima važno jest da se sudionici i publika dobro zabave, a ujedno i ostvare zacrtani humanitarni cilj.


– Kao i svake godine dosad, prije održavanja Moto alke dogovorimo se kome ćemo donirati prikupljena sredstva. Ove godine će to biti Udruga »Moje mjesto pod suncem«, kaže Ajhler i dodaje kako organizaciju cjelokupnog događanja uz već spomenute bikerice i bikere Primorsko-goranske županije potpisuju i Pikado klub Neptun, te Eli’s caffe, a njezino su održavanje pomogli Gradovi Kraljevica i Bakar, te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kraljevice.


Foto galerija: Motoristička alka Bakarac Foto: Marko Gracin


Sve po »peesu«


Još riječ dvije o štimungu – ma, za sto! Osim glavne utrke, organizatori su priredili i »sporu vožnju«, odnosno igru u kojoj voze po dva para i nije cilj biti brži nego sporiji, te »pijanu alku«. A »pijana alka« se vozi tako da suvozač na tacni ima pet plastičnih čaša punih vode i tijekom vožnje ni jedna kap ne smije pasti na vozača.


Nimalo laki zadaci, ali igre koje su izazvale salve smijeha kod publike. Ponavljamo – pohvale organizatorima, svim bikerima koji su iz raznih krajeva Lijepe naše potegnuli na ovo događanje, te publici jer sve je bilo po »peesu«, i što se tiče utrke, i što se tiče covid mjera.