Spoj omiljenih deserata

Kad se spoji kava Dalgona i slavna torta Tres Leches

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Torta od dalgona kave tres leches

Ova tres leches torta započinje laganim i prozračnim biskvitom; kolač se zatim namoči u kombinaciju tri različite vrste mlijeka i kave, a prelije se pahuljastom kremom od kave Dalgona. Raskošan okus i tekstura koja je spoj svile i pahuljica, razveselit će svakoga kome je ponudite.


Sastojci za tortu:


  • 1 ½ šalice univerzalnog brašna
  • 1 ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice košer soli
  • ½ šalice punomasnog mlijeka
  • 1 ½ žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 6 velikih jaja, odvojena na bjelanjke i žumanjke
  • 1 šalica granuliranog šećera

Za natapanje kave Tres Leches:


  • 1  može zaslađeno kondenzirano mlijeko
  • 1  konzervirano mlijeko
  • ¼ šalice jako skuhane kave, na sobnoj temperaturi
  • ¼ šalice punomasnog mlijeka

Za kremu od tučene kave Dalgona:


  • ⅓ šalice granuliranog šećera
  • ⅓ šalice granula instant kave
  • ⅓ šalice vrlo vruće ili svježe prokuhane vode
  • kakao u prahu, za ukrašavanje

Upute za tortu Coffee Tres Leches:


Prvo napravite kolač. Postavite kalup u središte pećnice i zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Obilno poprskajte kalup za tortu sprejem za kuhanje.


U manjoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo i sol. U maloj posudi za mjerenje tekućine ili vrču umutite mlijeko i vaniliju.


Mikserom umutite snijeg od bjelanjaka. Mutite na niskoj brzini 1 minutu, a zatim mikser pojačajte do srednje jakog. Mutite dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 3 do 4 minute. Drvenom žlicom ili kutlačom bjelanjke pažljivo umiješajte u srednju zdjelu.


Izlijte žumanjke u zdjelu gdje miksate. I dodajte šećer. Umutite na umjerenoj podlozi dok ne postane blijedožuta i udvostruči volumen, 2 do 3 minute. Smanjite mikser na najnižu brzinu i polako ulijte mliječnu smjesu, miješajući dok se ne sjedini.


Pospite suhe sastojke po smjesi od žumanjaka, a zatim gumenom lopaticom savijte sastojke dok se samo ne sjedine. Polovicu bjelanjaka izradite po smjesi i preklopite ih lopaticom. Ponovite s preostalim bjelanjkom i presavijajte ih dok ne ostanu veće grudice bjelanjka, a smjesa se samo sjedini. U ovom trenutku bit će vrlo lagano i pahuljasto tijesto za kolače.


Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i upotrijebite offset lopaticu da zagladite vrh. Ispecite kolač. Pecite 18 do 20 minuta ili dok se vrh kolača ne odskoči kad se nježno pritisne i dok ražanj umetnut u središte kolača ne izađe s nekoliko mrvica. Kolač u kalupu na rešetki potpuno ohladite prije namakanja. Dok se hladi, kolač će se smanjiti – to je normalno!


Kad se kolač ohladi, namočite ga i sastavite. Vilicom izbušite rupe po vrhu kolača.


U velikoj posudi za mjerenje tekućine ili vrču umutite slatko kondenzirano mlijeko, isparljivo mlijeko, kavu i punomasno mlijeko. Kolač polako prelijte mlijekom, po četvrt šalice odjednom, kako bi se mlijeko potpuno upilo između svakog ulijevanja. Vjerojatno je da će kolač prestati upijati tekućinu otprilike dvije trećine puta kroz smjesu. Ovo je normalno! Činit će se kao previše tekućine, ali vjerujte receptu! Lagano prekrijte tortu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 3 do 4 sata, najbolje preko noći, kako bi kolač upio mlijeko.


Prije posluživanja napravite vrhnje od šlaga od dalgone. U zdjelici mikserom izmiješajte kavu i šećer. Dodajte vruću vodu i odmah umutite srednje velikom brzinom dok ne postane svijetla, prozračna i udvostruči volumen, 2 do 4 minute.


Gumenom lopaticom sastružite kremu od umućene dalgone po kavi. Ofset lopaticom napravite velike, široke pokrete po kremi od kave kako biste je rasporedili po kolaču. Ukrasite kakaom u prahu.


Poslužite odmah nakon ukrašavanja vrhnjem od tučene dalgona kave. Torta od kave tres leches čuvat će se, labavo prekrivena plastičnom folijom, u hladnjaku do 3 dana.