Vladimir Mićović

PGŽ po procijepljenosti iznad državnog prosjeka: “Mi smo po brojkama u zelenoj zoni”

Alenka Juričić Bukarica

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

U posljednjih 14 dana prosjek pozitivnih u ukupnom broju testiranih je 0,58 posto, što je pad u odnosu na 1,4 posto koliki je indeks bio na kraju prve polovice srpnja.



Prof. dr. Vladimir Mićović, šef NZJZ-a ovako je komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji.


– Pandemijska kriza u svijetu još traje, međutim, Hrvatska, a i PGŽ, je doista do sada bez obzira na izazovnu situaciju i nekoliko kritičnih trenutaka, dobro reagirala i rezultati su tu. Posljednjih četrnaest dana je bilo vrlo važno, ali i naredna dva tjedna su također ključna i trebalo bi ih, ako je ikako moguće, odraditi u okviru sadašnjih brojki, a koje su umirujuće i dobre. Te se nadam da će tako i ostati – kazao je ravnatelj NZJZ PGŽ-a dodajući kako su se sva okupljanja do sada provela u okvirima propisanih epidemioloških okvira te kako smatra da će se i u narednom periodu, a koji će biti obilježen još brojnijim događanjima, poštovati mjere.


A epidemiološke brojke su dobre, u što je dijelom i rezultat intenzivnog testiranja temeljem kojeg se objektivno moglo procjeniti kojom brzinom se virus širi i u kojim djelovima županije su potencijalne žarišne točke.




U posljednjih 14 dana prosjek pozitivnih u ukupnom broju testiranih je 0,58 posto, što je pad u odnosu na 1,4 posto koliki je indeks bio na kraju prve polovice srpnja.


– Uzmimo u obzir i to da je incidencija u zadnjih 14 dana iznosila 34,75, što PGŽ objektivno stavlja u zelenu zonu. Isto tako broj osoba na hospitalizaciji je primjeren ovoj situaciji i to su nažalost u velikom postotku upravo ljudi koji nisu cijepljeni te stoga još jednom apeliram na sve koji nisu cijepljeni, a pogotovo na stariju populaciju 50 plus, da to učine. Zaista je krajnje vrijeme da dođete na naša otvorena vrata i to napravite u najboljem isteresu svog zdravlja, a i zdravlja cijele zajednice, istaknuo je Mićović koji iznio i podatke o broju cijepljenih u PGŽ.


Naime, prvom je dozom cijepljeno 54 posto odraslog stanovištva što je za nekih 5 posto bolje do republičkog projeka, a drugom oko 46 posto odraslih. Ukazao je i na to da u proteklih 14 dana nije bilo preminulih od Covida, kao i da broj onih na respiratoru stagnira te se drži na dva oboljela.