Australsko istraživanje

Malo kave je zdravo, preko šest šalica dnevno vodi u smanjenje volumena mozga i demenciju

Foto: iStock

Foto: iStock

Podaci snažno ukazuju na to da velika konzumacija kave može negativno utjecati na zdravlje mozga.  Kao i kod većine stvari u životu, umjerenost je ključ, kažu australski znanstvenici na osnovu



Ispijanje kave mnogima je omiljeni način za započeti novi dan, no novo istraživanje sa Sveučilišta Južne Australije (UniSA), pokazuje da pretjerana konzumacija negativan utjecaj na mozak.


Analizirajući podatke dugotrajne studije objavljene u znanstvenom žurnalu Practical Neurology, istraživači su otkrili kako je pijenje više od šest šalica kave dnevno bilo povezano s 53% povećanim rizikom od demencije i manjim volumenom mozga.


„Podaci snažno ukazuju na to da velika konzumacija kave može negativno utjecati na zdravlje mozga.  Kao i kod većine stvari u životu, umjerenost je ključ“ rekla je za SciTech Daily Elina Hypponen, koautorica studije i ravnateljica australskog Centra za precizno zdravlje na Sveučilištu u Južnoj Australiji.




Nalazi se temelje na navikama pijenja kave više od 398.000 odraslih ljudi, uključujući više od 17.000 koji su prošli MRI mozga, u dobi između 37 i 73 godina, koji su bili regrutirani između 2006. i 2010. godine, a praćeni do 2018. godine.


Ljudi koji su izvijestili da su pili najviše kave, definirano kao više od šest šalica dnevno, imali su značajno povećanje vjerojatnosti demencije, u usporedbi s ljudima koji su pili jednu do dvije šalice dnevno, čak i nakon prilagođavanja načina života i drugih čimbenika.


“Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Ipak, s obzirom na to da globalna potrošnja iznosi više od devet milijardi kilograma godišnje, ključno je da razumijemo sve potencijalne posljedice po zdravlje. Ovo je najopsežnije istraživanje povezanosti kave, mjerenja volumena mozga, rizika od demencije i rizika od moždanog udara – to je ujedno i najveća studija koja uzima u obzir podatke o volumetrijskom snimanju mozga i širok raspon čimbenika. Uzimajući u obzir sve moguće permutacije, dosljedno smo otkrivali da je veća konzumacija kave značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga – u biti, ispijanje više od šest šalica kave dnevno može vas izložiti riziku od moždanih bolesti poput demencije i moždanog udara” – kaže vodeća istraživačica i doktorantica na UniSA, Kitty Pham.


Demencija je degenerativno stanje mozga koje utječe na pamćenje, razmišljanje, ponašanje i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Oko 50 milijuna ljudi u svijetu ima taj sindrom, a u Australiji je demencija drugi vodeći uzrok smrti, procjenjuje se da se dnevno dijagnosticira 250 ljudi.


Što se tiče moždanog udara, jedna od četiri odrasle osobe starije od 25 godina doživjet će moždani udar u životu. Podaci sugeriraju da će 13,7 milijuna ljudi ove godine doživjeti moždani udar, a 5,5 milijuna će umrijeti.


Autori su napisali da nema razlika u procjenama među muškarcima i ženama, niti među različitim dobnim skupinama. I što su ljudi više pili kavu, skeniranje mozga pokazalo je njegovo veće „skupljanje“. Nadalje, pijenje prevelike količine kave može uzrokovati nemir, nervozu, razdražljivost, migrenu ubrzan rad srca i nesanicu.


Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da kofein ima pozitivne učinke na mozak poput povećanja budnosti, koncentracije, poboljšanja raspoloženja i ograničavanja depresije. Također, umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od bolesti jetre budući da je dobar izvor antioksidansa.


Ljudi koji piju redovite, umjerene količine kave također imaju manju vjerojatnost da umru od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih bolesti.


Američka Uprava za hranu i lijekove savjetuje da se zdrave odrasle osobe ograniče na 400 miligrama kave dnevno, uz ispijanje vode kako bi se spriječila dehidracija.


Kristin Kirkpatrick, vodeća dijetetičarka na Cleveland Clinic Wellness & Preventive Medicine, često preporučuje svojim pacijentima da uživaju u dvije do četiri šalice kave dnevno, pod uvjetom da nakon toga ne osjećaju anksioznost i usporavanje metabolizma.


“Kava je bogat izvor bioaktivnih spojeva za koje je utvrđeno da na više načina utječu na zdravlje”, zaključila je Kirkpatrick.