OI u Tokiju

Hrvatski vaterpolisti kreću protiv Kazahstana: “Punom snagom i protiv autsajdera”

Valentina Prokić

Andro Bušlje, kapetan Hrvatske/Foto PIXSELL

Andro Bušlje, kapetan Hrvatske/Foto PIXSELL

Prva je utakmica i nije važno tko je protivnik. Ne sumnjamo da ćemo ići punom snagom, i protiv Kazahstana moramo odigrati najbolje što možemo - znakovito ističe Marko Macan



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija konačno će i službeno u bazen na Olimpijskim igrama u Tokiju, izabranike Ivice Tucka danas od 12.50 sati očekuje prva utakmica u skupini B protiv Kazahstana. Na papiru Kazahstan je možda najlakša momčad skupine u kojoj su još Australija, Španjolska, Crna Gora i Srbija, no na Igrama nema lakih protivnika. Riječ je o jednoj od boljih azijskih momčadi, ali ne boljoj od Japana, idealnoj za uigravanje pred Australiju i otvaranje olimpijskog turnira.


Hrvatskim vaterpolistima ovo je sedmi turnir na Olimpijskim igrama, a razlika u kvaliteti je poprilična te bi trebala doći do izražaja od prve minute susreta.


– Prva je utakmica i nije važno tko je protivnik. Želimo samo da sve počne i ne sumnjamo da ćemo ići punom snagom, bez obzira tko je na drugoj strani. Idemo u susret bez kalkulacija, svaka je utakmica važna i teška, ali idemo utakmicu po utakmicu. I protiv Kazahstana moramo odigrati najbolje što možemo. {media}Oni imaju dva srpska vaterpolista u momčadi koji su im sigurno glavni igrači. Uz njih tu je još par boljih Kazahstanaca koje znamo od prije no ako mi budemo pravi i igrali kako znamo ne bi trebali imati problema – kaže Marko Macan.




Hrvatska je Kazahstan u Ateni pobijedila 5:4, a u Londonu 12:4, no ukupan omjer u međusobnim susretima je 12 pobjeda u korist hrvatskih vaterpolista. Dvojica opasnih naturaliziranih srpskih vaterpolista mogu stvoriti probleme, no ipak nisu na razini koja bi trebala ugroziti hrvatski sastav.


Srpski pečat


– Dušan Marković, 32-godišnji je branič koji ulazi i na dva metra, a 29-godišnji Srđan Vuksanović vrlo solidan pucač, najbolji njihov strijelac. Na završnom turniru Svjetske lige u Tbilisiju prije mjesec dana bio je drugi strijelac s 20 golova. U siječnju je potpisao za Šabac. Obojica su prošli kroz srpske reprezentativne uzraste pa čak i A reprezentaciju te se radi o ozbiljnim igračima, ali ne takvim da bi nam trebali stvarati veće probleme – dodaje kapetan Andro Bušlje.


Hrvatski vaterpolisti od dolaska u Japan su odradili i sparing utakmice s reprezentacijom Italije koja igra u skupini A.


– Sparing s Talijanima nam je dobro došao za finalne pripreme i popravak nekih detalja koji su nedostajali pred sam početak turnira. Jedva čekamo da natjecanje počne. Obje skupine su teške te nema lake utakmice. Zato svaku utakmicu moramo ići punom snagom za što bolji plasman u skupini kako bi tako u daljnjoj fazi imali eventualno lakše protivnike. Ne treba kalkulirati, treba sve odigrati što je bolje moguće i onda ne bi trebalo biti problema. U dobroj smo formi i idemo po ono po što smo došli – zaključio je branič Macan.


Medalja cilj


Cilj hrvatskih vaterpolista je medalja kao i uvijek dosad. Na prošlim Igrama u Riju u finalu su izgubili od Srbije koja je također u skupini B te se kući vratili sa srebrom.


– Još sam u Zagrebu uoči odlaska u Tokio jasno rekao koji je naš cilj na Olimpijskim igrama. Podijelio sam ga u četiri etape ili četiri stepenice koje moramo savladati. Prva je proći skupinu i ući u četvrtfinale. Druga je proći četvrtfinale, koja je uvijek vrlo teška i kompleksna utakmica. Treća je polufinale, a onda četvrta ovisno o rezultatu na trećoj stepenici. Ili finale i borba za broncu. U svakom slučaju, nama je medalja cilj, to ćemo tretirati uspjehom, a prvi korak na tom putu je prva utakmica, dakle Kazahstan – ustvrdio je izbornik Ivica Tucak.


Na svečanosti otvaranja Igara sudjelovala su i četiri vaterpolista, točnije četvorica debitanata na Igrama, Ivan Marcelić, Loren Fatović, Ante Vukičević i Lovre Miloš.


– Ovo je predivan sportski događaj i uspomena koju ću pamtiti cijeli život. Malo sportaša se može pohvaliti da su bili dijelom tog događaja. Zaista nezaboravno iskustvo. No, mi se sada okrećemo utakmici. Kvaliteta je na našoj strani, vjerujem da ćemo susret odraditi na željenoj razini kao i sve sljedeće utakmice. Nadam se da ćemo za dva tjedna zaigrati zadnju utakmicu turnira odnosno finale – zaključio je vratar Ivan Marcelić.