Proljetno zasjedanje

Stranica Sandre Benčić najposjećenija saborska stranica, evo koji zakon se najviše tražio

Hina

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Osobne zastupničke stranice sadrže fotografije i osnovne informacije o zastupnicima, datume i mjesta rođenja, stupanj obrazovanja, kontakte, saborske dužnosti.



Stranica zastupnice Sandre Benčić (Možemo) najposjećenija je osobna zastupnička stranica u proljetnom zasjedanju Hrvatskog sabora koje je zaključeno 15. srpnja.


Njena je stranica, otkriva statistika, imala 5660 posjeta, što je dvostruko više u odnosu na prethodnih šest mjeseci.


Po broju posjeta slijedi stranica HDZ-ova Ivana Radića (3983), koji je nakon svibanjskih lokalnih izbora zastupničku dužnost zamijenio dužnošću gradonačelnika Osijeka.




Više od tisuću posjeta zabilježile su i stranice Mostova Mira Bulja (1317), pa HDZ-ovih Miroslava Tuđmana (1267), Krešimira Ačkara (1146), Žarka Tušeka (1109), Mostova Nikole Grmoje (1103), SDP-ovih Sabine Glasovac (1079) i Mirele Ahmetović (1071) te Rade Borić (NL 1022).


Osobne zastupničke stranice sadrže fotografije i osnovne informacije o zastupnicima, datume i mjesta rođenja, stupanj obrazovanja, kontakte, saborske dužnosti.


Lokalni izbori, pogotovo u Zagrebu, potaknuli su zanimanje građana i za neke bivše zastupnike, pa su se na popisu najposjećenijih našle osobne stranice Jelene Pavičić Vukičević, zastupnice SDP-a u 5. sazivu, od 2003. do 2008., te Joška Klisovića, SDP-ova zastupnika iz prošlog, 9. saziva, koji su na lokalnim izborima bili kandidati za zagrebačkog gradonačelnika.


Naime, prema dobivenu tumačenju, građani su njihova imena upisivali u internetsku tražilicu, koja ih je vodila na osobne saborske stranice, a to se onda bilježilo u broj posjeta.


Najtraženiji pojmovi “dan državnosti” i “dan antifašističke borbe”


Najtraženiji pojmovi u tražilici Google, koje su korisnici pronašli i otvorili tražene informacije na saborskim stranicama, bili su “dan državnosti” (4521) i “dan antifašističke borbe” (1104).


Najčitaniji akt bile su izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u oba čitanja (1700 posjeta).


Više od tisuću puta pregledani su Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, izmjene Zakona o obnovi od potresa na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu.


Najposjećeniji dan bio je 30. svibnja kada je zabilježeno 7931 jedinstvenih posjetitelja, a dan najintenzivnijeg pregleda saborskih stranica bio je dan glasovanja, petak 5. veljače, kada je pregledano više od 24 tisuće stranica.


Toga dana Sabor je izglasovao izmjene Zakona o obnovi od potresa kojima se primjena zakona, osim na područje Zagreba i okolice proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško stradale u razornom potresu 29. prosinca i donio Nacionalnu razvojnu strategiju države do 2030.