Sumnje na korupciju

Nakon uhićenja u Splitu nema tko izdavati dozvole? Puljak najavljuje antikorupcijske mjere u gradskoj upravi

Hina

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Cilj nam je da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije i primjer otvorenosti u cijeloj Hrvatskoj, rekao je splitski gradonačelnik



Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak je potvrdio izvide policije i Uskoka u gradskoj upravi i poručio da će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da se rasvijetle potencijalni slučajevi korupcije.


U antikorupcijskoj akciji u Splitu u utorak je uhićeno 12 osoba, među kojima i troje gradskih djelatnika, zbog navodnih nezakonitosti pri izdavanju građevinskih dozvola poduzetnicima za izgradnju na Žnjanu i Mejama.


Puljak je na konferenciji za novinare kazao da je svima u interesu živjeti i raditi u gradu u kojem svi imaju jednake šanse i u kojem nema privilegiranih. Dodao je da će grad Split u okviru svoje nadležnosti u potpunosti surađivati s policijom i Uskokom te će svu dokumentaciju bez iznimke staviti na raspolaganje istražiteljima.




U Gradskoj upravi uskoro antikorupcijske mjere


“Želimo vratiti povjerenje građana u institucije i zato ćemo u narednom razdoblju u Gradskoj upravi implementirati antikorupcijske mjere koji će onemogućiti ili znatno otežati bilo kakve malverzacije ili nezakonita postupanja. Cilj nam je da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije i primjer otvorenosti u cijeloj Hrvatskoj o čemu ćemo također detaljno izvijestiti javnost. Današnje događaje ne mogu detaljnije komentirati jer je istraga u tijeku. Moramo poštivati i presumpciju nevinosti”, izjavio je gradonačelnik.


Odgovarajući na novinarska pitanja Puljak je kazao kako nije unaprijed znao za uhićenja već su istražitelji jutros došli u njegov ured izvijestivši ga o planiranoj akciji, a u gradskoj upravi su se zadržali dva sata. Otkrio je i da će grad Split zbog jednog ugovora kojeg je potpisala prethodna vlast ostati bez 2,5 milijuna kuna godišnje iz svog proračuna zbog čega sada oni provode pravne radnje da ugovore revidiraju kako grad ne bi izgubio novac.


Gradonačelnik je rekao i da nakon današnjih uhićenja postoji problem kadrovskih potencijala za izdavanje dozvola što će grad morati rješavati vrlo brzo, a kako sada trenutno stvari stoje postoji oko četiri tisuće zahtjeva za legalizaciju na čekanju.


Prema neslužbenim informacijama u antikorupcijskoj akciji su uhićeni poduzetnici Mario Jukić i Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, nekadašnja vijećnica Kerumovog HGS-a Danijela Špalj, bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, njen muž Neven Mladinić i pomoćnica Ljiljana Poletti Kopešić inače viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja.


Uhićene su i dvije projektantice te voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja Boris Marelja. U interesu istražitelja je nezakonita gradnja hotela na Žnjanu i zgrade na Mejama koja navodno izlazi 400 kvadrata iz gabarita.


Nakon ispitivanja u Uskoku odluka o istrazi i istražnom zatvoru


Branitelj Nevena Mladinića odvjetnik Toni Marinković je potvrdio da se njegov branjenik nalazi na kriminalističkom istraživanju u policiji nakon čega će stati pred Uskokove tužitelje. On se sumnjiči za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a tijekom dana mu je pretražen stan te oduzet mobilni uređaj.


Odvjetnica Karmen Ivančević, koja zastupa Ladu Pocrnić Mladinić, rekla je kako smatra da nije bilo potrebe za privođenjima budući su sporni spisi i dozvole iz 2019.


“Stoga 2021. raditi privođenja mislim da nije potrebno. Trenutno samo imam pouku o pravima iz koje jasno proizlazi da moja branjenica nije uzela sebi nikakvu imovinsku korist pa ne znam zbog čega bi se teretila za zlouporabu položaja. Smatram da nema nikakve logike da ona zloupotrebi svoj položaj i ovlast”, izjavila je odvjetnica Ivančević.


Odvjetnica stoga očekuje da će njena branjenica biti puštena na slobodu i vratiti se na posao pročelnice za urbanizam.


​Meta istrage su navodno gradnja hotela Amphora na Žnjanu u vlasništvu Zvonka Kotarca i zgrade na Mejama, odnosno investitori, arhitekti i osobe koje su im izdavale potvrde. Na teret im se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita.


Nakon ispitivanja u Uskoku, osumnjičenici za koje će tužiteljstvo zatražiti određivanje istražnog zatvora bit će dovedeni pred suca istrage splitskog Županijskog suda koji će odlučivati o istražnom zatvoru.