Korisni savjeti

Uz ovih 5 savjeta, vaše će začinsko bilje trajati dulje

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Najukusnije je kuhati uz svježe začinsko bilje

Začini su nezaobilazni sastojak u pripremi svakog jela. Svježe začinsko bilje ne može se okusom mjeriti s onim sušenim stoga sve više ljudi uzgaja svoje biljke. No, često se dogodi da naše začinsko bilje i nije dugog vijeka. Donosimo korisno savjete uz pomoć kojih će vaše biljke dugo biti svježe. 


Što više svijetla, to bolje


Svako začinsko bilje voli svjetlost. Stoga svojim biljkama omogućite dobar izvor svjetlosti. Ako ih uzgajate u stanu, lončarice držite pored prozor kroz kojeg prolazi najviše svjetlosti. Ako ih uzgajate u vrtu, posadite ih na osunčano mjesto. 


Što toplije, to bolje


Začinsko bilje voli toplije temperature te ne voli biti na mjestu gdje su jaki udari vjetra. Prilikom odabira mjesta pazite da je ono toplo i zaštićeno od naglih i jakih naleta vjetra ili propuha. 


Nemojte pretjerati sa zalijevanjem


Biljke općenito ne reagiraju dobro ako ih pretjerano zalijevamo. Ovo pravilo se odnosi i na začinsko bilje. Prije zalijevanja provjerite zemlju. Biljke možete “zalijevati” i pomoću prskalice. U tom slučaju biljke trebate češće prskati. 


Odstranite cvjetove


Lijepo je gledati kako biljke cvjetaju, no ako se to dogodi s vašim začinskim biljem potrebno je odstraniti cvjetove. Oni sišu previše energije te biljke gube na okusu. 


Pripazite na teglice


Kako bi biljka što bolje rasla, potrebno je odabrati i prikladnu teglicu. Preferirajte tegle od terakote koja ljeti izvrsno hladi korijen biljke te upija višak tekućine.