Vrlo hranjive

Datulje volimo jer su ukusne i odlične za zdravlje. Znate li da ‘olakšavaju’ i porod?

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Naborana koža znači da su datulje osušene, dok glatka koža ukazuje na svježinu.

Datulje su postale prilično popularne posljednjih godina, a gotovo sve koje se prodaju kod nas su sušene. Možete odrediti jesu li datulje sušene ili ne na temelju njihovog izgleda. Naborana koža znači da su osušene, dok glatka koža ukazuje na svježinu. Ovisno o sorti, svježe urme prilično su male veličine i boje se kreću od svijetlocrvene, smeđe do svijetlo žute boje.


Datulje su slatkastog okusa, a bogate su nekim važnim hranjivim tvarima i imaju razne prednosti i namjene.


Vrlo su hranjive


Datulje imaju izvrstan prehrambeni profil. Budući da su osušene, sadržaj kalorija veći je od većine svježeg voća. Sadržaj kalorija u datuljama sličan je sadržaju u ostalim sušenim plodovima, poput grožđica i smokava. Većina kalorija u datuljama dolazi iz ugljikohidrata. Ostalo je iz vrlo male količine proteina. Unatoč kalorijama, urme uz značajnu količinu vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale.


Bogate vlaknima


Dobivanje dovoljno vlakana važno je za vaše cjelokupno zdravlje. Izvrstan je način za povećanje unosa vlakana. Vlakna mogu koristiti vašem probavnom zdravlju sprečavanjem zatvora. Potiče redovito pražnjenje crijeva pridonoseći stvaranju stolice.


U jednoj studiji, 21 osoba koja je konzumirala 7 datuma dnevno tijekom 21 dana doživjela je poboljšanje učestalosti stolice i imala je značajan porast stolice u usporedbi s onom kada nisu jeli urme. Nadalje, vlakna u datuljama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju probavu i mogu spriječiti previsoku razinu šećera u krvi nakon jela. Iz tog razloga urme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji mjeri koliko brzo šećer raste u krvi nakon što pojedete određenu hranu. Datulje su bogate vlaknima, što može biti korisno za sprečavanje zatvora i kontrolu kontrole šećera u krvi.


Bogate antioksidansima


Datulje daju razne antioksidanse koji imaju brojne zdravstvene beneficije, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti. Antioksidanti štite vaše stanice od slobodnih radikala, koji su nestabilne molekule koje mogu izazvati štetne reakcije u vašem tijelu i dovesti do bolesti. U usporedbi sa sličnim vrstama voća, poput smokava i suhih šljiva, čini se da datulje imaju najveći udio antioksidansa, piše Health Line.


Evo pregleda tri najjača antioksidansa u datuljama:


Flavonoidi: Flavonoidi su snažni antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju upale i proučavani su zbog njihovog potencijala da smanje rizik od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta karcinoma.


Karotenoidi: Dokazano je da karotenoidi promiču zdravlje srca i mogu također smanjiti rizik od poremećaja povezanih s očima, poput degeneracije makule.


Fenolna kiselina: poznata po protuupalnim svojstvima, fenolna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Odlične za zdravlje mozga


Jedenje datulja može pomoći u poboljšanju funkcije mozga. Laboratorijske studije utvrdile su da su datulje korisni za snižavanje upalnih biljega, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Visoke razine IL-6 povezane su s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Osim toga, studije su pokazale da su datulje korisne za smanjenje aktivnosti amiloidnih beta proteina, koji mogu stvarati plakove u mozgu. Kad se plakovi nakupljaju u mozgu, mogu poremetiti komunikaciju između moždanih stanica, što u konačnici može dovesti do smrti moždanih stanica i Alzheimerove bolesti.


Jedno istraživanje pokazalo je da su miševi hranjeni hranom pomiješanom s datuljama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, kao i manje ponašanja povezana s tjeskobom, u usporedbi s onima koji ih nisu jeli.


Svojstva datulja koja potiču mozak pripisuju se njihovom sadržaju antioksidansa za koje je poznato da smanjuju upalu, uključujući flavonoide. Datulje mogu biti korisne za smanjenje upale i sprječavanje stvaranja naslaga u mozgu, što je važno za prevenciju Alzheimerove bolesti.


Datulje olakšavaju porod


Datulje su proučavane zbog njihovog potencijala za promicanje i olakšavanje poroda. Jesti ovo voće tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće može potaknuti širenje vrata maternice i smanjiti potrebu za induciranim radom. U jednom istraživanju, 69 žena koje su konzumirale 6 datulja dnevno tijekom 4 tjedna prije roka, imale su 20 % veću vjerojatnost da će roditi prirodnim putem i bile su na porođaju znatno kraće vrijeme od onih koje ih nisu jele.


Druga studija na 154 trudnice otkrila je da je mnogo manja vjerojatnost da će biti inducirane one koje su jele datulje u usporedbi s onima koje nisu. Uloga datulja u trudnoći vjerojatno je posljedica spojeva koji se vežu na receptore oksitocina i čini se da oponašaju učinke oksitocina u tijelu. Oksitocin je hormon koji uzrokuje kontrakcije trudova tijekom porođaja.


Uz to, datulje sadrže tanine, koji su spojevi za koje je dokazano da pomažu u olakšavanju kontrakcija. Također su dobar izvor prirodnog šećera i kalorija potrebnih za održavanje razine energije tijekom porođaja.


Izvrsno prirodno sladilo


Datulje su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga datulje su vrlo slatke i također imaju suptilan okus poput karamele. One čine izvrsnu zdravu zamjenu za bijeli šećer u receptima zbog hranjivih sastojaka, vlakana i antioksidansa koje pružaju. Najbolji način da bijelim šećerom zamijenite datulje je napraviti pastu od datulja. Izrađuje se miješanjem datulja s vodom u blenderu. Osnovno je pravilo zamijeniti šećer pastom od datulje u omjeru 1: 1. Na primjer, ako recept zahtijeva 1 šalicu šećera, zamijenit ćete ga 1 šalicom paste od datulja.


Važno je napomenuti da, iako datulje sadrže puno vlakana i hranjivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje ih je umjereno konzumirati.