RIBOLOVNE TEHNIKE

Gušti su gušti! Ferma je provjereno lovna tehnika za obalni ribolov kojom se uspješno lovi sva oborita riba

Boris Bulić

Jedan od najstarijih i najuobičajenijih načina pridnenog ribolova udicom je lov na fermu. Premda su se vremenom razvili mnogobrojni pristupi obogaćeni nizom poboljšanja, klasične su ferme kod mnogih ribolovaca i dalje pristup broj jedan.



Ribolovom na fermu se prvenstveno love podlanice, no isto tako i sva ostala pridnena riba.


S obzirom na završnu izvedbu, ferme dijelimo na one sa i one bez predveza.


Ferme sa predvezom se formiraju od osnovne strune promjera 0,35 – 0,60 milimetara na koju se navuče klizna olovnica težine 30 – 100 grama. Slijede zogulin i predvez promjera 0,10 milimetara tanjeg od osnovice, dužine 30 – 80 centimetara s tim da duljina predveza raste sa zatravljenošću dna. Sve završava udicom veličine primjerene očekivanoj lovini.


Poseban je gušt izvlačiti krupnije komade




Drugi tip ferme isključuje predvez. Olovnica je na osnovnoj struni, baš kao i udica. Na taj se način olovnica nalazi tik uz udicu što uvjetuje prezentaciju isključivo na dnu.


Ribolov klasičnim fermama podrazumijeva isključivo ribolov iz ruke. Nakon zabačaja struna se lagano napne, te se nekoliko puta omota oko sitnijeg kamenčića, koji se potom položi što je moguće bliže moru. Taj je kamenčić zadužen za održavanje napetosti strune, ali i za dojavljivanje griza. S motovila se oslobodi nekoliko metara strune što osjetljivim ribama omogućuje odvlačenje ješke u sigurnu zonu u kojoj slijedi gutanje.


Za ljude sklone tradicionalnom lovu nema većeg gušta od ferme


Nakon kačenja, ribolovac ručno mora odraditi sve ono što suvremena oprema zatvorenih očiju rutinski radi. Struna mora biti napeta, ali ne preko granice pucanja, a na nagovještaj pretjeranog naprezanja strunu treba popuštati. Svaki metar izvučene strune se pažljivo slaže pod noge jer se nikada ne zna kada će i koliko trebati popustiti, a ako se još radi o kapitalnom ulovu tada takva borba traje i traje…


Ferme su ponajprije namijenjene podlanicama


I premda će mnogi reći da sve to i najjadniji štap ‘zatvorenih očiju’ rade puno kvalitetnije, osjećaj koji prožima ribolovca dok izvlači ribu ulovljenu na fermu ne može ostvariti niti jedan drugi pristup ili tehnika. Naravno da s fermama ima i propusta i mršenja, lažnih poteza i neprimjerenih kontri, ali u tome i jeste draž ovog tradicionalnog i jedinstvenog pristupa. Ako do sada niste probali možda je vrijeme da otkrijete koliki su to gušti.