KREŠIMIR LOPAC

Ulovio najprije dva zubaca, a onda i ugora od 15 kila! Srdele spuštene na 60 metara dubine pokazale su se pravim izborom

Boris Bulić

Prvo nam se činilo da je zapelo, onda smo ga teškom mukom sa 60 metara dizali, a kad nas je ugledao uslijedilo je još kvarat ure borbe! Ali je na kraju isto završio na barci.



Javio nam se Krešimir Lopac, ribar koji unatoč bogatom iskustvu u svakom ribolovu uživa kao da mu je to prvi izlazak na more, a u svakoj ulovljenoj ribi kao da mu je prva.


Tako je bilo i toga jutra u Velebitskom kanalu.


Prvo je na površinu izašao zubatac od 5 kilograma


– U predivno Podvelebitsko Senjsko jutro te neobično mirno more za nas kraj, krenuli smo baciti parangale i okušati ribarske čari ribari, moj prijatelj Ante Kren i ja. Parangal smo naješkali srdelom i utopili ga na nekih šezdesetak metara, pa smo odlučili smo da ćemo mu dati dva sata nakon čega ćemo ga zajedničkim snagama podići – priča nam Krešimir.


Dva zubaca, raže, oslići, a onda je zapelo…




– Uz ribarske priče i malo ribarske marende vrijeme brzo prođe tako su ta dva sata doslovno proletjela. Krenuli smo dizati naš parangal i odmah je postalo živo, prepuno akcije. Počeli su se redati raže i oslići, a onda su na red došla i dva lijepa zubaca od 3 i 5 kilograma. Slijedilo je jedno 20 praznih udica i onda jak osjećaj zapinjanja od dno. To nam je poprilično pokvarilo raspoloženje. Ostati bez parangala nakon ovakvog početka bio bi stvarno veliki peh. Ali odjedanput olakšanje i parangal je opet krenuo uzbrdo. Uz naš muk i nagađanja što bi to moglo biti, bijela sjena je iz dubine dolazila polako pod barku, Tek kratki pogledi bez priče nagovještavali su da je na udici nešto veće. A onda smo ga obojica mogli i jasno vidjeti. Bio je to veliki ugor. No kad smo mi njega vidjeli, ugledao je i on nas tako da je počelo nadmudrivanje koje je potrajalo još nekih petnaestak uzbudljivih minuta.


Na kraju smo ga uspjeli dobiti na barku i izvagati. Bio je težak ravno 15 kilograma. Dosta za jedno jutro, što ne? – ispričao nam je Krešimir Lopac.