Sandro Dukić

Opatijac u redovima odbojkaške reprezentacije Hrvatske: “Dabrovi na EP-u nemaju straha ni od koga”

Ivan Volarić

SEZONA ZA PAMĆENJE – Sandro Dukić/Foto PIXSELL

SEZONA ZA PAMĆENJE – Sandro Dukić/Foto PIXSELL

Na EP-u nas čekaju reprezentacije s kojima smo uglavnom igrali prijašnjih godina tako da nema straha ni od koga. Treniramo jako kvalitetno s izbornikom koji ima dugogodišnje reprezentativno iskustvo – kaže Dukić



RIJEKA Hrvatska odbojkaška reprezentacija dvjema je pobjedama u pet setova, nad Švedskom i Nizozemskom, izborila plasman na Europsko prvenstvo, koje će se od 1. do 19. rujna igrati u Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj. Izabranici talijanskog stručnjaka Emanuelea Zanina saznat će 27. svibnja suparnike u skupnoj fazi europske smotre, koja je šest godina bila nedostižan cilj za hrvatske odbojkaše.


Naime, posljednji nastup na Eurovolleyu (Bugarska i Italija) upisan je 2015. godine kada su hrvatski odbojkaši u skupini poraženi od Estonije, Italije i Francuske. Svoj doprinos ovom uspjehu hrvatske odbojke dao je i 28-godišnji Opatijac Sandro Dukić. Točno 200 centimetara visoki srednjak ili primač-pucač, ovisno o odabiru trenera, klupsku sezonu zaključio je s naslovom prvaka u redovima Mladosti, a nakon što je prošle zime napustio Trsat i redove MOK Rijeke.


– Protiv Švedske smo si zakomplicirali situaciju jer da smo ih dobili 3:0 ili 3:1, ne bi nam trebala pobjeda protiv Nizozemske, već bi se automatski kvalificirali zbog rezultata u drugim skupinama – govorio je Dukić iz zračne luke u Zagrebu, a na putu prema Zadru, gdje će reprezentacija nastaviti pripreme za skorašnji nastup u Srebrnoj skupini Europske lige zajedno s Austrijom, Luksemburgom i Mađarskom.




– Trebao nam je jedan set protiv Nizozemske, a mi smo na kraju uspjeli uzeti cijelu utakmicu – nastavio je Dukić.– Bila je to velika borba, ali mi smo odigrali vrlo srčano protiv dobre reprezentacije. Na kraju smo, mislim, zasluženo pobijedili i dočekali plasman na EP nakon šest godina.


Iako je definitivno to bio teži put, na kraju je možda tako bilo slađe. Pobjede protiv reprezentacija kao što je Nizozemska uvijek donose dodatno samopouzdanje.


Kauboji i barakude


– Slažem se. Još jednom smo pokazali da možemo dobiti Nizozemce, koji će uskoro nastupiti u Svjetskoj ligi. Pokazali smo ovom pobjedom i plasmanom na EURO da ipak pripadamo europskoj odbojci, a ne uvjetno rečeno nekom škartu.


Na predstojećem Eurovolleyu nastupit će 24 reprezentacije, Hrvatska definitivno nije u krugu onih reprezentacija od kojih treba unaprijed očekivati borbe za najviše ciljeve, ali u sportu se nikad ne zna…


– Mislim da možemo napraviti više nego na prethodnom EP-u. Ekipa je stvarno super, povezani smo… Imamo zajedničku zafrkanciju na temu – dabrova.


Nogometaši su Vatreni, rukometaši Kauboji, rukometašice Kraljice šoka, vaterpolisti Barakude, a odbojkaši odlučili da će biti – Dabrovi!


– Zašto dabrovi? Prije dvije godine krenula je ta priča. Sve je ispalo iz zezancije, a na kraju smo svi to prihvatili. Dabrovi su u prvom redu marljive životinje.


Od Rijeke do Mladosti


I uvjetno rečeno samozatajne, ne previše eksponirane, baš kao i hrvatski odbojkaši.


– Kažem, ako rukometaši mogu biti Kauboji, onda možemo i mi – Dabrovi! Na EP-u nas čekaju reprezentacije s kojima smo uglavnom igrali prijašnjih godina tako da nema straha ni od koga. Naporno radimo, treniramo jako kvalitetno s izbornikom koji ima dugogodišnje reprezentativno iskustvo. Riječ je o iskusnom stručnjaku koji je radio u najjačim svjetskim ligama.


Talijan Emanuele Zanini je osim reprezentacije preuzeo i Mladost, koja tradicionalno daje dosta reprezentativaca.


– S obzirom na to da je u Mladosti tek mjesec i pol dana, nije uspio prenijeti sve svoje znanje. No, ono malo što je uspio bilo je ključno za uspjeh Mladosti.


Dukić je prošloga ljeta bio u potrazi za angažmanom, razmišljao je čak o tome da »aktivira diplomu« i odbojci posveti manje vremena, no odlučio se na privremeni povratak u redove Rijeke (pridonio ostanku u ligi). Prošle zime je prešao u Mladost, osvojio naslov, a onda izborio plasman na EP.


– Situacija s koronom je baš gadna i teško je svim igračima pronaći neki angažman i dobar ugovor. Nisam htio ići nekamo za sitniš, držao sam neko svoje ja i na kraju je sve zajedno ispalo super. Mogu u šali reći da sam u istoj sezoni spasio dva kluba.


Utakmicom protiv Luksemburga u petak Dukić i suigrači otvaraju nastup u Srebrnoj skupini Europske lige.


– Ovoga petka smo u Austriji, vikend nakon toga u Luksemburgu, a onda ovisno o rezultatima slijedi Final Four. Nakon toga slijedi odmor do 10. srpnja kada krećemo u pripreme za dugo očekivano Europsko prvenstvo. Nastup u Europskoj ligi poslužit će nam kao dobra priprema za EP, ali i za budućnost, jer odluka je da u Europskoj ligi neće igrati svi igrači, već će se otvoriti prostor za neke mlađe snage – rekao je Dukić.