Nekontrolirani izlov ili strijelka?

Nekad ih je bilo tu kod nas jako puno. Gdje su nestali veliki špari iz Limskog kanala?

Boris Bulić

Da li je krivac nekontrolirani prelov ili strijelka skakuša koju mnogi krive i za ono što je, i za ono što nije, teško je reći, no činjenica je da je velikih špara sve manje.



Ponukan nedavno objavljenim tekstom o ulovu špara dugog 21 centimetar i teškog 150 grama kojeg je u olujnoj ribolovnoj noći nasukao Željko Domitrović, javio nam se Alen Bilić, poznata zvijezda hrvatskog sportskog ribolova. Naime, Alen se u svom ribolovnom stažu okitio brojim priznanjima od medalja s bazičnih klupskih natjecanja, preko cijelog niza priznanja, medalja i pehara osvojenih na prigodnim kupovima do onih osvojenih na natjecanjima najvišeg ranga, svjetskim prvenstvima.


Tako je između ostaloga Alen za Hrvatsku osvojio i prvo svjetsko srebro u pojedinačnom, i zlato u ekipnom poretku u Podgori, sada već davne 2001. godine.


Dakle, u Alenovom je ribolovnom stažu bilo raznih riba od kojih su mnoge bile kapitalne, no špar je kao i za većinu natjecatelja, bio i ostao gotovo kultna riba.


Alenov špar je bio dug ravno 22 centimetra




– Relativno se lako lovi, a u odnosu na ostale vrste ima veliku težinu tako da je omiljena lovina. Osim toga, špar je i vrlo ukusan. Nekad ih je bilo tu kod nas jako puno.


Veliki špari su izlazili iz Limskog kanala u proljeće, no onda je stigla strijelka i toga više nema. Ostaju nam samo uspomene poput ovog mog špara iz svibnja 2015. godine. Bio je dug ravno 22 centimetra. Pravi mali kapitalac. Takvih je nažalost sve manje… – s nostalgičnom sjetom nam je rekao Alen.