BILO JE BURNO

Prošao rebalans u Viškovu, oporba oštro protiv zaduživanja od 103 milijuna kuna

Biljana Savić

Na posljednju se sjednicu Vijeća pred vijećnike baca odluka o 103 milijuna kuna zaduživanja Općine Viškovo. Odluku o 103 milijuna kuna kredita na kraju mandata i u vrijeme globalne gospodarske krize jednostavno ne mogu prihvatiti, rekao je, primjerice, Bojan Kurelić iz Akcije mladih



VIŠKOVO – Prvi je ovogodišnji rebalans proračuna Općine Viškovo donesen na posljednjoj sjednici ovomandatnog Gradskog vijeća, a protiv njega su i dodatnog zaduživanja Općine Viškovo bili klub vijećnika HDZ-HSS, Bojan Kurelić iz Akcije mladih te nezavisne Mirna Međimorec i Ksenija Žauhar.


Kako su obrazložili predlagači, rebalans je donesen ponajprije zbog realizacije projekta Radne zone Marišćina K-2 za što je krajem prošle godine Općini Viškovo odobreno 12 milijuna kuna putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka iz fonda EU-a za regionalni razvoj.


Suglasnost države


Budući da je za početak projektnih aktivnosti trebalo kao i u većini projekata sufinanciranih europskih sredstava osigurati vlastito učešće, ono je kroz ovaj rebalans osigurano što će značiti nesmetan početak projektnih aktivnosti. Inače, proračun je prije rebalansa iznosio nešto manje od 86 milijuna kuna, a sada je narastao na nešto više od 116 milijuna kuna. U rebalansu je korigiran i financijski plan za izgradnju Kuće halubajskega zvončara, a to je oporbu posebno naljutilo.




– Završetak je izgradnje predviđen do 31. prosinca 2022. godine pa su rebalansom stvoreni preduvjeti za nesmetanu realizaciju projekta. Rebalans je sada na sjednici općinskog Vijeća jer se predstavnička tijela raspuštaju 15. travnja s obzirom na lokalne izbore koji se održavaju 16. svibnja. Do konstituiranja sljedećeg saziva moglo bi proći previše vremena pa se izvršna vlast nije smjela dovesti u situaciju da nema potrebne odluke predstavničkog tijela što bi moglo usporiti realizaciju ovih dvaju kapitalnih projekata – obrazložila je voditeljica odjeka za proračun, financije i računovodstvo u općini Viškovo Vesna Mrša te naglasila da su donesene i odluke o zaduženju Općine Viškovo za koje se još moraju ishoditi potrebne suglasnosti središnje države te da je rebalansom osiguran novac i za nastavak realizacije projekata koji su počeli u 2020. godini. Također, istaknula je, donesena je i odluka o zaduženju zbog refinanciranja dugoročnih kredita jer je Općina postigla bolje uvjete otplate postojećeg kredita pa će u dvjema preostalim otplatnim godinama uštedjeti nemale 164 tisuće kuna. No nije dobila odobrenje oporbe.


– Na posljednju se sjednicu pred vijećnike baca odluka o 103 milijuna kuna zaduživanja Općine Viškovo. Odluku o 103 milijuna kuna kredita na kraju mandata i u vrijeme globalne gospodarske krize jednostavno ne mogu prihvatiti. Ono što dodatno moram primijetiti da sam nažalost bio u pravu kad sam upozorio da ćemo se morati dodatno zadužiti za već sad daleko preskupi projekt Kuće Halubajskeg zvončara. Umjesto obećanog sufinanciranja projekta od Ministarstva kulture i fondova EU-a mi se sada i za taj projekt dodatno zadužujemo, kazao je Kurelić. Slično je komentirala i Međimorec.


Neizvjesna vremena


– Rebalans proračuna neću podržati jer na posljednjoj sjednici ovog vijeća uoči samih izbora načelnica namjerava zadužiti općinu u narednim četirima godinama za više od 100 milijuna kuna, što iznosi gotovo dva proračuna Općine Viškovo, u gospodarski najneizvjesnijim i gospodarski teškim vremenima zbog epidemije COVID-19. Zaduživanje za izgradnju RZ-a Marišćina doprinijet će novim zagađenjima i devastaciji općine. RZ Marišćina vjerojatno će služiti za nove građevine za gospodarenje otpadom, odnosno nove prljave industrije – kazala je Međimorec.


Nekolegijalno prema budućim vijećnicima


Protiv su bili i vijećnici HDZ-a.


– Zaduženja koja se predviđaju u narednim trima godinama u iznosu od više od 103,3 milijuna kuna, što otprilike iznosi dva proračuna općine, prevelik su teret za Općinu Viškovo koja ni sada nije likvidna i ne može servisirati potrebe, nego se mora kratkoročno zaduživati, a dokaz je tomu ponovo zaduženje od skoro 3 milijuna kuna radi refinanciranja dugoročnih kredita. Projekt Zavičajna kuća je jako skup, košta skoro 40 milijuna kuna. Iz aglomeracija smo dobili samo 7 milijuna i za ostatak se trebamo snaći. Mišljenja smo da bi novac trebali naći na drugi naći, od države, EU-a, županija, a samo u manjem iznosu ići sa zaduživanjem. To je za općinu koja ima proračun 70 milijuna kuna jednostavno previše. Pogotovo kad uzmemo da moramo isfinancirati školu s 45 milijuna kuna i RZ Marišćina još 6 milijuna kuna. Ova je odluka teret za buduće vijeće i nekolegijalno je od nas da ih dovedemo pred gotov čin – smatra Marina Tomić Pujić (HDZ).


– Tu je odluku trebalo prepustiti novom načelniku i novom vijeću koje će biti izabrano u svibnju 2021. godine, pa se ovo može smatrati kao samo još jedan predizborni marketing i planirati nešto što sadašnja općinska vlasti nije bila sposobna izvršiti.