Kandidati Bure

‘Žičara Učka primjer je lošeg trošenja proračunskog novca’

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Burić je istaknuo da je jedino on na toj županijskoj skupštini glasao protiv ove odluke, iako, kazao je, osobno nije protiv tog projekta



RIJEKA – Kandidati Bure za gradonačelnika Rijeke i župana Primorsko-goranske županije Hrvoje Burić i Josip Netretić jučer su naveli projekt Žičara Učka kao primjer lošeg trošenja proračunskih sredstava.


– Još 2017. godine, na petoj sjednici županijske skupštine donesena je odluka da se iz proračuna PGŽ-a dokapitalizira tvrtka Žičara Učka d.o.o. kako bi se krenulo u dovršenje projekta žičare na Učki. Kao što to obično biva, novac za pripremu dokumentacije je potrošen, a dozvole za glavni projekt još uvijek nema. Nakon toliko potrošenog novca još uvijek se ne zna tko će biti investitor ni hoće li ovaj projekt ikad biti realiziran, kazao je Netretić poručivši biračima da kao župan neće trošiti proračunski novac bez gotove financijske konstrukcije.


Burić je istaknuo da je jedino on na toj županijskoj skupštini glasao protiv ove odluke, iako, kazao je, osobno nije protiv tog projekta.




– Ovaj bi projekt, da je realiziran, bio koristan i zanimljiv i proširio bi turističku ponudu na Liburniji, ali ja sam zapravo glasao protiv trošenja novca u pripremu projekta koji ima izglednog investitora. Jedan od gurua koji stoji iza nezavisnog kandidata za gradonačelnika ujedno je i prokurist tvrtke Žičara Učka d.o.o.. Njegov interes u ovom projektu je jasan, ali ovakav model ponašanja se ne bi smio prenijeti u riječko Gradsko vijeće. Ozbiljni poslovni ljudi projekt započinju kad je osiguran novac za njegovo financiranje. Ovo smo skupo platili, potrošili stotine milijuna kuna u gradu Rijeci na projektnu dokumentaciju nikada realiziranih projekata, kazao je Burić i svojim konkurentima poručio da Bura to neće raditi.