Među 13 odrabranih ustanova

Dječji vrtić Rijeka i OŠ Podmurvice dobili Erasmus akreditaciju, idućih šest godina sigurno im je financiranje projekata

Ingrid Šestan Kučić

Akreditacija predstavlja veliko priznanje i vjetar u leđa za nove aktivnosti i inicijative / Foto Arhiva NL

Akreditacija predstavlja veliko priznanje i vjetar u leđa za nove aktivnosti i inicijative / Foto Arhiva NL

Dječji vrtić Rijeka trenutno sudjeluje u dva Erasmus+ projekta, »Bez umjetnosti nema inovacija«, ukupne vrijednosti 130.000 eura, a riječkoj ustanovi pripada 20.970 eura, te u projektu »Zajedno u različitosti«, vrijednosti 27.000 eura, čiji je nositelj DV Rijeka



RIJEKA – Agencija za mobilnost i programe EU-a prihvatila je prijavu te je Dječjem vrtiću Rijeka i Osnovnoj školi Podmurvice dodijelila Erasmus akreditaciju u području odgoja i općeg obrazovanja. Na natječaj za dodjelu Erasmus akreditacija prijavile su se 33 odgojno-obrazovne ustanove, a svega je 13 ustanova s područja čitave Hrvatske zadovoljilo uvjete i kvalitetom prijave zaslužilo dodjelu Erasmus akreditacije. Naime, sve pristigle prijave prošle su postupak provjere formalne prihvatljivosti, nakon čega su podvrgnute provjeri kvalitete. Prijavljene ustanove trebale su predočiti Erasmus plan, odnosno plan aktivnosti unutar Erasmusa kojima će ostvariti ključne potrebe svoje ustanove i tako unaprijediti kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja te ojačati europsku dimenziju poučavanja i učenja. Zainteresirane ustanove mogle su se prijaviti za pojedinačne Erasmus akreditacije za svoju ustanovu ili kao koordinatori projektnih konzorcija. Dodijeljena akreditacija za razdoblje od 2021. do 2027. godine omogućit će lakši pristup financiranju ustanovama iz područja odgoja i općeg obrazovanja u okviru Ključne aktivnosti 1 u novome programu Erasmus +, čime se ustanovi omogućuje trajno sudjelovanje u programu Erasmus +, s naglaskom na kvalitetu i postupni razvoj ustanove.


Davorka Guštin / Foto SERGEJ DRECHSLER

Davorka Guštin / Foto SERGEJ DRECHSLER


 


Veliki izazov


Navodeći da je Dječji vrtić Rijeka jedna od svega dviju ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području čitave Hrvatske koje su dobile Erasmus akreditaciju, ravnateljica Davorka Guštin kaže da je sama prijava bila velik izazov za ustanovu.


Kegalj: Sada slijedi samo prijava daljnjih aktivnosti




Ističući kako akreditacija omogućava lakši pristup financiranju ustanovama iz područja odgoja i općeg obrazovanja u okviru Ključne aktivnosti 1 u novome programu Erasmus+, psihologinja Nada Kegalj iz OŠ Podmurvice kaže da zahvaljujući akreditaciji ubuduće ove ustanove neće aplicirati na natječaje, nego samo prijavljivati daljnje aktivnosti.
– Naglasak je na kontinuiranim aktivnostima, koje su do sada nakon projekta obično obustavljale projekt. Erasmus + KA 1 se odnosi na mobilnost učitelja, po novome i učenika s ciljem da se educiraju na nekom području. Mi godinama, kontinuirano, prijavljujemo projekte, a jedan od njih je i Centar za osobni rast i razvoj. Svake godine apliciramo i dodajemo nove dimenzije, kao što su djeca s teškoćama u razvoju, darovita djeca, strategije učenja i slično. Tako smo proveli projekte »Biti različit«, »Vjetar u leđa«, »Usudi se misliti«. Trenutno nam je glavni cilj razviti vlastiti kurikulum za rad s darovitim učenicima. Do sada smo bili u opasnosti da nam financiranje projekata prestane, a s akreditacijom smo dobili sigurnost dugoročnog financiranja, zaključuje Kegalj.

Nada Kegalj / Foto Marko Gracin

Nada Kegalj / Foto Marko Gracin



– Kada smo se krajem 2020. godine javili na Poziv za prijavu za dodjelu Erasmus akreditacija u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te odgoja i općeg obrazovanja koji je raspisala Agencija za mobilnost i programe EU-a, shvatili smo to kao velik izazov za našu ustanovu i s nestrpljenjem čekali objavu rezultata. Informacija kako je Dječji vrtić Rijeka dobio Erasmus akreditaciju među 13 od ukupno 33 prijavljene ustanove, oduševila nas je i uistinu za nas predstavlja veliko priznanje i vjetar u leđa za nove aktivnosti i inicijative koje će naši vrijedni djelatnici poduzimati tijekom ove i idućih pedagoških godina. Na samoj prijavi za akreditaciju radio je tim od pet ljudi, a to su voditeljice CPO-a Vanessa Šćulac i Aleksandra Simčić, stručne suradnice pedagoginje Natali Protulipac i Eliana Čavrak Tomac te stručna suradnica psihologinja Nina Radović.


Plan aktivnosti


Sve su prijavljene ustanove trebale predočiti Erasmus plan, odnosno plan aktivnosti kojima će se ostvariti ključne potrebe ustanove i unaprijediti kvaliteta obrazovanja, kao i ojačati europska dimenzija poučavanja i učenja. Prilikom određivanja plana razvoja naše ustanove i ključnih područja u kojima se želimo razvijati u idućem petogodišnjem razdoblju utvrdili smo kako su naši ciljevi usmjereni k modernizaciji ustanove, razvoju i jačanju kompetencija djece i djelatnika te promoviranju vrijednosti inkluzije i tolerancije. Aktivnosti planirane ovom akreditacijom potaknut će razvoj postojećih i novih programa, kao i stvaranje boljih materijalnih i organizacijskih uvjeta, pojašnjava Guštin.
Dječji vrtić Rijeka trenutno sudjeluje u dva Erasmus+ projekta, a riječ je o projektu »Bez umjetnosti nema inovacija«, čija je ukupna vrijenost 130 tisuća eura, a riječkoj ustanovi pripada 20.970 eura. Nositelj projekta je vrtić Nesrin Boysan Anaokulu iz Turske, dok je u projektu »Zajedno u različitosti«, vrijednosti 27 tisuća eura, nositelj sam Dječji vrtić Rijeka. Treći projekt u kojem je ta ustanova sudjelovala »Umjetničko izražavanje i humanističke vrijednosti« okončan je, a riječkom je vrtiću donio 17 tisuća eura.