Kum shock rocka

Alice Cooper se vraća s posvetom rodnom gradu, albumom “Detroit Stories”

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Posvetu rodnom gradu napravio je pod stare dane kombinirajući nešto novih pjesama, nešto verzija vlastitih verzija svojih starih pjesama, ili obrada uglavnom lokalnih izvođača kao što je Mitch Ryder, ili opskurni psihodelični pop bend Outrageous Cherry



Detroit je oduvijek bio glavni grad teškog rocka, valjda zvuk strojeva u pogonima za proizvodnju automobila ima nešto s tim što ljudi iz Detroita žele slušati glasni rock and roll“ – kaže Alice Cooper u jučer objavljenom teaseru za novi album „Detroit Stories“, 21. u preko pola stoljeća dugoj karijeri.


Alice Cooper, pravim imenom Vincent Damon Furnier rođen je prije 73 godine i prvih desetak godina živio u Detroitu iz kojeg se odselio s roditeljima na bolji zrak u Phoenix jer je bio često ozbiljno bolestan. Kad je tamo osnovao bend i neuspješno se pokušao probiti na Zapadnoj obali, tek ponovno preseljenje u Michigan je bendu donijelo popularnost i održalo ih na okupu. Kako kaže Alice Cooper, Detroit je jedino mjesto koje je prepoznalo njegovu glazbu na početku karijere. A onda je njegov „shock“ rock, kombinacija metala i živopisno uvrnutih teatralnih nastupa koji su uključivali perje, žive piliće, električne stolice, zmije, scenografiju iz horora i još sto čuda, privukao pažnju cijelog svijeta.


Posvetu rodnom gradu napravio je pod stare dane kombinirajući nešto novih pjesama, nešto verzija vlastitih verzija svojih starih pjesama (Detroit City), ili obrada uglavnom lokalnih izvođača kao što je Mitch Ryder iz Detroit Wheels (odlična stvar „Rock ‘n’Roll“), ili opskurni psihodelični pop bend Outrageous Cherry od kojih je posudio „Our Love Will Change The World“ i pokazao se u za njega neobičnom pop, gotovo beatlesovskom izdanju. Ostalih nekoliko stvari koje su procurile u međuvremenu na internet kao i singl „Social Debris“ objavljene prošli tjedan ukazuju da se Alice Cooper ni milimetra nije odmaknuo od svojih hard rock korijena i što je najvažnije, da ga i dalje krasi iznenađujuće snažan i životan glas s obzirom da je ipak riječ o čovjeku od 73 godine.




I suradnici na ovom albumu birani su po detroitskom ključu. Gitaru je svirao prekaljeni Wayne Kramer iz MC5, bubnjao Johnny „Bee“ Badanjek iz Detroit Wheels, bio je tu i legendarni jazz i R&B basist Paul Randolph te drugi lokalni glazbenici. Da stvar bude lokalno zaokružena, album je sniman u studiju u Royal Oaku, predgrađu Detroita.


Album „Detroit Stories“ izlazi 26. veljače.