Nastavak nastave

Od ponedjeljka svi osnovci i maturanti ponovo u klupama! Jedina iznimka je OŠ Sveti Matej

Ingrid Šestan Kučić

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Kod škola jedan od najvećih problema organizacijski je problem provođenja nastave s učenicima u školi jer zbog samoizolacija dolazi do toga da isti nastavnici održavaju nastavu i online i u školi, što znatno opterećuje školski sustav.



RIJEKA – Od ponedjeljka u klupe primorsko-goranskih škola vraćaju se svi osnovci i maturanti te učenici završnih razreda strukovnih škola, kao i učenici koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavaca. U učionice se vraćaju i učenici umjetničkih škola koji imaju individualnu nastavu, dok srednjoškolci od prvog do trećeg razreda ostaju na online nastavi. Takva će odluka biti na snazi do 12. veljače, a jučer ju je donio župan Zlatko Komadina temeljem zaključka Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije donesenog na prijedlog ravnatelja osnovnih škola kojima je Županija osnivač te ravnatelja srednjih škola uz mišljenje Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Prema toj odluci jedina iznimka u osnovnoškolskom primorsko-goranskom obrazovnom sustavu je OŠ Sveti Matej Viškovo, jer dok će škole provoditi A model nastave, odnosno nastavu u učionici, viškovska će škola imati B model nastave, što znači da će dio učenika i dalje imati dijelom online, a dijelom nastavu uživo. Ravnatelj Josip Crnić kaže da škola već ima iskustva u takvom funkcioniranju, a hibridni model nastave nužan je za održavanje epidemioloških mjera.


Epidemiološke mjere


– Takva je odluka donesena na moj zahtjev, jer brojčano smo velika škola, a prostorni uvjeti nisu zadovoljavajući. Imamo 920 učenika, što je najviše u županiji. Kada bismo dozvolili dolazak svih učenika i nastavnika, epidemiološke mjere više se ne bi mogle provoditi. Stoga smo još u prvom polugodištu uveli hibridni model nastave i to se pokazalo uspješnim, a prema novoj odluci taj će se model provoditi do 12. veljače, a tada će se ponovo u skladu s epidemiološkom situacijom donositi nova odluka. Hibridni model nastave odnosi se samo na predmetnu nastavu, dok razredna nastava u školu ide prema A modelu. Stariji su osnovci pet dana u školi, a nakon toga pet dana imaju online nastavu i tako se rotiraju svi razredi, pojašnjava Crnić.




S obzirom na to da su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i epidemiolozi zauzeli stav da svaka županija samostalno donosi odluku o tome na koji će se način odvijati nastavni proces od 1. veljače, očito je da će na razini cjelokupnog školskog sustava vladati šarolika situacija, jer za razliku od Primorsko-goranske županije koja je donijela odluku o postepenom otvaranju škola, Brodsko-posavska županija u ponedjeljak u školske klupe vraća učenike svih uzrasta. Županije mogu birati između tri modela nastave, a model A označava nastavu u školi za sve učenike, dok je model B mješoviti način rada prema kojem su učenici tjedan u školi, tjedan online. Model C znači da se za sve učenike škole nastava provodi online, a glavni primorsko-goranski epidemiolog Dobrica Rončević kaže da epidemiološki doprinos zbog dolazaka učenika u školu nije toliko jako velik.


Zaraženi učenici


– Kod škola jedan od najvećih problema organizacijski je problem provođenja nastave s učenicima u školi jer zbog samoizolacija dolazi do toga da isti nastavnici održavaju nastavu i online i u školi, što znatno opterećuje školski sustav. Epidemiološki doprinos zbog odlazaka učenika u školu nije toliko velik što se tiče sigurnosti u samim školama i prilikom održavanja nastave na propisani način, nego se eventualno to odnosi na javni prijevoz, okupljanja prije i poslije škole, gdje treba uložiti napore da se i u tim elementima koji prate odlazak u školu postigne što bolji preventivni rezultat, kazao je Rončević.


Prema podacima Ministarstva, tijekom prošlog tjedna u hrvatskim školama zabilježena su 202 zaražena učenika, a riječ je o tjednu u kojem su nastavu u učionici pohađali samo mlađi osnovci te maturanti, s iznimkom Primorsko-goranske i Istarske županije u kojima su u školi bili samo mlađi osnovci, a svi ostali učenici na online nastavi. U tom periodu Primorsko-goranska županija imala je 9 zaraženih učenika. Međutim, već prvog dana ovog tjedna broj zaraženih učenika pokazuje intenciju rasta, jer prema podacima Ministarstva u ponedjeljak su hrvatske škole zabilježile 67 novooboljelih učenika.