Širenje zaraze

Krše se mjere samoizolacije, okuplja u ugostiteljskim objektima, a na granicama sve više njih s krivotvorenim testovima

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Ilustracija Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Netom iza ponoći danas su prilikom granične kontrole na graničnom prijelazu Bajakovo policijski službenici za graničnu kontrolu provjerom vjerodostojnosti utvrdili dva krivotvorena nalaza PCR testa na COVID-19



Porečka je policija dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 56-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo širenje i prenošenje zarazne bolesti. Naime, muškarac je došao na šalter u Policijskoj postaji Poreč-Parenzo kako bi preuzeo osobnu iskaznicu, iako je bio pozitivan na Covid-19 te mu je određena posebna mjera liječenja u kući. Budući da je na taj način doveo u opasnost zdravlje drugih osoba, protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.


Iz PU požeško-slavonske izvijestili su o dovršetku krim istraživanja nad 50-godišnjakom s područja Jakšića kojeg se sumnjiči da je 12. siječnja oko 21.20 sati u Požegi u Industrijskoj ulici kao vlasnik ugostiteljskog objekta dozvolio privatno okupljanje osobama iako je na snazi Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke. Protiv 50-godišnjaka slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.


Također, prilikom nadzora poštivanja naloženih mjera samoizolacije policijski službenici na adresi prebivališta u Kuli nisu zatekli 42-godišnjakinju iako joj je izrečena mjera samoizolacije.




 


U Vinkovcima u ugostiteljskom objektu zatečena 31 osoba


 


Zbog nepoštivanja Odluke Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, djelatnici PU vukovarsko-srijemske su protiv pravne osobe za ugostiteljstvo, usluge i trgovinu u Vinkovcima i odgovorne osobe u pravnoj osobi podnijeli optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.


Naime, policijski službenici su za 14 stolova ispred ugostiteljskog objekta na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima zatekli ukupno 31 osobu koje su se nakon upozorenja policijskih službenika razišli, čime je prestalo daljnje činjenje prekršaja.


 


28 ljudi zatečeno s krivotvorenim nalazima na graničnim prijelazima


Netom iza ponoći danas su prilikom granične kontrole na graničnom prijelazu Bajakovo policijski službenici za graničnu kontrolu provjerom vjerodostojnosti utvrdili dva krivotvorena nalaza PCR testa na COVID-19.


U pitanju su bili 63 i 28-godišnjak s prijavljenim prebivalištem na području Karlovačke županije, a koji borave u Republici Srbiji zbog zaposlenja te imaju prijavljen privremeni odlazak iz Republike Hrvatske. Pri ulaznoj graničnoj kontroli u 00,12 sati policijskim službenicima su predočili krivotvorene obrasce negativnog PCR testa na Sars-Cov2 Instituta za javno zdravlje Srbije kako im se, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, ne bi odredila mjera samoizolacije na adresi prebivališta.


Osumnjičeni su uhićeni radi provođenja kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u krivotvorenje isprave te su nadležnom državnom odvjetništvu protiv njih podnesene kaznene prijave redovnim putem.


Od početka prosinca, odnosno od dana stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH, kojom je propisano da je prilikom ulaska u RH potrebno predočiti i negativan PCR test na  SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, na graničnim prijelazima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatečene su 24 osobe koje su na uvid dale nalaze testa za koje je utvrđeno da se radi o krivotvorinama.


Radilo se o državljanima RH, BiH, Crne Gore i Albanije koji su kazneno prijavljeni za kazneno djelo »Krivotvorenje isprave« te im je odbijen ulazak u RH.


Na graničnim prijelazima Slavonski Brod i Stara Gradiška, na ulazu u Republiku Hrvatsku, policijski službenici su kod dvojice državljana Bosne i Hercegovine otkrili krivotvorene PCR testove. Tako je u 8.20 sati, na graničnom prijelazu Stara Gradiška, kontroliran  47-godišnjak, koji je upravljao osobnim automobilom, dok je na graničnom prijelazu Slavonski Brod, u 13.15 sati, kontroliran 31-godišnji vozač osobnog automobila (oba bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka i registracijskih brojeva). Oba vozača su policijskim službenicima na uvid dali PCR testove izdane u Bosni i Hercegovini, a  za koje su policajci posumnjali da su krivotvoreni.


Sumnje policijskih službenika su potvrđene, pa protiv obojice policija u suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Slavonskom Brodu podnosi kaznene prijave.