Kanoćal

Damir Cupać: Petokolonaši

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Bez imalo mozga u glavi pitao sam se kakav to čovjek možeš biti da bi krao na sirotinji, da bi gradio kuće bez armature i protivno svim propisima, a što je izašlo na vidjelo u razornom potresu s epicentrom kod Petrinje. Takvim iskazivanjem mišljenja počinio sam grijeh kriminalizacije poslijeratne obnove Banovine, ali i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana



Dvije noći nisam mogao oka sklopiti. Nasreću, tablete za spavanje mi još uvijek ne trebaju pa sam si probao omogućiti snivanje rakijom od rute koju uvijek imam zbog bolova u trbuhu. Ali nije pomoglo. A kako će pomoći kada čovjek shvati da je postao petokolonaš i da je izdajica zemlje svoje. Dižem se bunovan ranom zorom, sjednem za stol i gledam u ulazna vrata. Čekam da pozvone oni koji će doći po mene jer moji su grijesi veliki. Biti petokolonaš u vrijeme kada je u zemlji proglašena katastrofa velik je teret. I priznajem odmah – kriv sam.



Moja agonija počela je kada je objavljen insajderski izvještaj s virtualne sjednice Predsjedništva HDZ-a koja je održana u utorak, 11. siječnja 2021. godine.



– Vodeći ljudi HDZ-a, predsjednik stranke Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali i Vladimir Šeks te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica bili su prilično kritični prema medijima, ali i oporbi. Poručili su da se dio medija udružio s opozicijom, lijevom te dijelom radikalne desnice, u tvrdnjama kako je država loše reagirala u kriznoj situaciji nakon razorna potresa, i to sve kako bi naštetili HDZ-u i Vladi. Plenković je članovima Predsjedništva rekao da dio medija i oporba pokušavaju umanjiti ulogu Vlade u pomoći Banovini, a u tim ga je riječima podržao i Jandroković. Vladimir Šeks tvrdio je kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju promijeniti ishod rezultata parlamentarnih izbora. Ali tumačio je i kako se kriminalizacijom poslijeratne obnove Banovine pokušava kriminalizirati i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, odnosno uopće hrvatsku državnost i HDZ kao stranku koja je u političkom smislu imala vodeću ulogu u stvaranju hrvatske neovisnosti, navadeno je u izvještaju. Hladan me znoj oblio čim sam to pročitao.




U svojim sam tekstovima zaista kritizirao reakciju vlasti, a poseban dio bio je posvećen projektu obnove kuća koje su stradale u velikosrpskoj agresiji. Maloumno sam ocijenio, ne znajući da sam uvučen u mrežu radikalno lijevih i desnih političkih mreža, da je riječ o kriminalnom projektu koji je omogućio bogaćenje na nevolji ljudi. Bez imalo mozga u glavi pitao sam se kakav to čovjek možeš biti da bi krao na sirotinji, da bi gradio kuće bez armature i protivno svim propisima, a što je izašlo na vidjelo u razornom potresu s epicentrom kod Petrinje. Takvim iskazivanjem mišljenja počinio sam grijeh kriminalizacije poslijeratne obnove Banovine, ali i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. I posljedično počinio sam grijeh implicitnog prozivanja aktualnog HDZ-a i stranačkih čelnika te stranke na čelu s Andrejem Plenkovićem. Možda nisam bio svjestan, ali takvim svojim zlodjelom pokušao sam promijeniti rezultate parlamentarnih izbora. Jer, tko sam ja da sumnjam u ocjenu nekadašnjeg javnog tužitelja Vladimira Šeksa. Priznajem, časni sude partije i gospodine Šeks, priznajem da sam kriv. I pristajem na bilo koju kaznu jer je moj grijeh velik. No, tu ne završava moje podrivanje sustava i države. Ima još jedna stvar zbog koje mi ne gine robija i to je jedan kroz jedan.


– Posebno se u svojim tvrdnjama istaknula Dubravka Šuica, koja je utvrdila da je evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi i iz toga što Banovinu zovu Banijom, provalila je Šuica taj podmukli komplot protiv legalno izabrane vlasti na parlamentarnim izborima, pronašla je detektor za sve pučiste, razbila je Enigmu u paramparčad ova profesorica engleskog jezika i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju. Čim sam pročitao, otvorio sam svoju arhivu i skontao da sam pisao Banija, a ne Banovina. Provaljen sam, Šuica me dešifrirala.



I sada me čekaju besane noći, rakija od rute i buljenje u ulazna vrata i čekanje da dođu po mene, po petokolonaša koji je za vrijeme najveće ugroze bio dio komplota protiv legalno izabrane vlasti na parlamentarnim izborima, vlasti na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je zajedno sa svojim suradnicima navrijeme reagirao kako bi pomogao svim građanima Banovine. A onda sam se sjetio da sam mučki i potajice htio u ovoj kolumni hvaliti dogradonačelnicu Gline Branku Bakšić Mitić, a kuditi HDZ-ova gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića. Htio sam pisati o tome da je ova žena heroina koja je cijelo vrijeme na terenu i pomaže nesebično ljudima, a da je gradonačelnik Kostanjević prema izvještajima s terena netragom nestao. Odvalio sam si dvije šamarčine i nastavio buljiti u ulazna vrata.