TRADICIJA SE NASTAVLJA

Riječkog karnevala će ipak biti, ali s minimalnim brojem karnevalskih grupa i bez dječje povorke

Hina

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Međunarodna karnevalska povorka održat će se 14. veljače, uz sudjelovanje tri karnevalske grupe, kao i u počecima karnevala, odnosno bez većih okupljanja i ako to epidemiološke mjere budu dozvoljavale.



RIJEKA – Rijeku je u 2020. godini posjetilo 61.675 turista, što je na razini 37 posto dolazaka u rekordnoj 2019. godini, a 219.795 noćenja je na 47 posto ostvarenja iz godine ranije, izvijestili su u ponedjeljak iz riječke Turističke zajednice.


Lanjski turistički promet u Rijeci je zbog pandemije covida-19 bio znatno manji nego 2019. godine, ističu iz Turističke zajednice.


Strani turisti su u prošloj godini ostvarili 163.675 noćenja, što je 42 posto ostvarenja iz 2019. godine, dok su domaći turisti s 56.120 noćenja na 70 posto noćenja iz godine prije.




Tako su domaći turisti lani u Rijeci imali najviše noćenja, a slijede turisti iz Njemačke, Italije i Češke.


Po podacima riječke Turističke zajednice, turisti su lani uglavnom boravili u privatnom smještaju, koji u ukupnim noćenjima ima udio od 66,9 posto, a slijede hoteli (13,8 posto), nekomercijalni smještaj (11,3 posto) te hosteli (7,4 posto).


U priopćenju se prenosi i izjava direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića da je, unatoč svim izazovima, hrvatski turizam tijekom 2020. ostvario jedan od najboljih rezultata na Mediteranu, s više od 54 milijuna noćenja, odnosno 50 posto turističkog prometa iz 2019. godine.


“Dobri rezultati ostvareni su i na Kvarneru gdje je pozitivnim trendovima zasigurno doprinijela i prva željeznička linija RegioJeta na relaciji Prag-Rijeka, kojom je tijekom ljetnih mjeseci prevezeno više od 60 tisuća putnika u oba smjera”, rekao je Staničić i najavio kako će zbog velikog interesa ta linija prometovati i u ovoj godini.


Program EPK do travnja 2021. godine


Iz Turističke zajednice Grada Rijeke podsjećaju i da se projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 iznimno nastavlja do kraja travnja 2021. godine.


Staničić vjeruje kako je taj produženi rok dodatna prilika za predstavljanje kulturnog bogatstva Rijeke i Kvarnera te svih prvotno planiranih aktivnosti.


“Optimistično vjerujem kako će cjelokupni turistički sektor u ovoj godini postići puno bolje rezultate, imajući na umu da su naši prioriteti prije svega odgovorno ponašanje, gradnja imidža hrvatskog turizma na temeljima održivog razvoja i sigurnosti te na daljnjem kreiranju turističke ponude bazirane na kvaliteti i inovativnosti”, poručio je Staničić.


Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa ističe da je prošla godina počela obećavajuće, s povećanjem broja turista u prva dva mjeseca za 19 posto, Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture, a onda je došlo do pandemije covida-19.


“Unatoč svemu i zahvaljujući svima koji su se pridržavali epidemioloških mjera ostvarili smo 47 posto turističkog prometa”, naglašava Škarpa.


Skromniji Riječki karneval


Iz riječke Turističke zajednice najavljuju kako će ovogodišnji Riječki karneval biti skromniji.


Zvuk Antonjskog roga će 17. siječnja označiti početak Riječkog karnevala, ali će on biti kraći nego je uobičajeno i prilagođen epidemiološkim mjerama.


Međunarodna karnevalska povorka održat će se 14. veljače, uz sudjelovanje tri karnevalske grupe, kao i u počecima karnevala, odnosno bez većih okupljanja i ako to epidemiološke mjere budu dozvoljavale.


Dječja karnevalska povorka ove godine neće biti održana.


Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da to svima teško pada, ali i poručio kako je za sada još uvijek najvažnije pridržavati se epidemioloških mjera, čuvati i druge i sebe. “Ne znam hoće li se do sredine veljače epidemija smiriti u dovoljnoj mjeri kako bi tri karnevalske grupe, s kojima je prije 38 godina sve i počelo, napravile đir po Korzu. Bez obzira na to, znam da će sve maškare i zvončari, makar i socijalno distancirani, potjerati zimu i sve loše što nam je prošla godina donijela”, rekao je.