Prve doze u Opatiji

Cijepljenje počelo i u opatijskoj Thalassotherapiji. Prvi ga je dobio ravnatelj Peršić

Aleksandra Kućel Ilić

Ljudi, cijepite se, jer je to jedini način na koji možemo doživjeti neko »novo, drugačije sutra« – rekao je ravnatelj dr. Viktor Peršić



OPATIJA – Ne želim se cijepiti zato što moram, nisam se cijepio zato što sam ravnatelj Thalassotherapije, već zato što vjerujem da za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne postoji alternativa. Ljudi, cijepite se, jer je to jedini način na koji možemo doživjeti neko »novo, drugačije sutra« – rekao je jučer ravnatelj opatijske Thalassotherapije dr. Viktor Peršić, nakon što je prvi od ukupno 110 djelatnika ove ustanove koliko ih se prijavilo za cijepljenje primio prvu dozu Pfizerova cjepiva protiv ove smrtonosne bolesti koja je paralizirala cijeli svijet.


Kako je objasnio, broj zainteresiranih za cijepljenje unutar Thalassotherapije je u porastu te procjenjuje da će većina odabrati ovaj, po njegovu mišljenju, jedini mogući ispravni put.


– U ovom trenutku svjedočimo aktualnim posljedicama onoga što je donijela epidemija koronavirusa i vidimo sve to što se događa svakodnevno u medijima, na televiziji, a mi zdravstveni djelatnici i s druge strane, dok ćemo o posljedicama onoga što još nismo vidjeli svjedočiti vjerojatno vrlo skoro. Imamo primjera mladih ljudi s upalnom bolešću miokarda nakon korone i u tom je smislu alternativa cijepljenju jedino faktor sreće, koji je spekulativnog karatktera. Moguće je dobiti COVID-19, a da nemaš posljedica, no pravila ne postoje. Pokazalo se da se infekcija COVID-19 može dogoditi svakomu, a cjepivo je jedina mogućnost koja nam donosi neku novu, drugačiju budućnost, neko novo sutra – poručio je dr. Peršić, koji je siguran da će interes za cijepljenjem rasti, a odgovornost je na svakome od nas.
Borbu protiv korone i važnost cijepljenja slikovito je usporedio sa situacijom u boksačkom ringu…




– Imate boksački ring i boksača koji je doživio knockdown i on sada leži na podu. I sad je potpuno besmisleno tom boksaču koji leži na podu objašnjavati da nije imao dobar rad nogu, da nije dovoljno trenirao, da je mogao više trenirati pa mu se to ne bi dogodilo, dijeliti mu neke savjete koji ne pomažu. U tom je trenutku bitno da se on digne, da suvislo završi meč, da možda i pobijedi ili da se barem ne osramoti. Ako mu kažeš nekih nekoliko određenih rečenica, neće se nikada dignuti. Kroz ovaj primjer rekao bih što zapravo cjepivo znači u borbi protiv korone. Ono nema alternative, a protivnike takva stava upitao bih – imaju li oni neko bolje rješenje? Ono jednostavno ne postoji i to je razlog zbog čega ću se cijepiti i preporučiti svima da to isto učine – zaključio je ravnatelj Klinike za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Thalassotherapije u Opatiji dr. Viktor Peršić.


Kat za COVID-pacijente


U slučaju da se za to ukaže potreba opatijska je Thalassotherapia pripremila i cijeli jedan kat za COVID-pacijente s 34 kreveta. Dosad, nasreću, njegovo aktiviranje nije bilo potrebno, no sobe su spremne i opremljene te predstavljaju određenu rezervu za mogući smještaj pacijenata. Otkrila nam je to ravnateljica Thalasso-Wellness centra Sandra Martinčić, također pobornica cijepljenja, koja se uz mnoge druge istomišljenike jučer i cijepila.