Olakšanje

Država će uskočiti goranskim općinama i gradovima s dijelom novca potrebnim za praćenje švicarske darovnice

Marinko Krmpotić

Stanje je sada takvo da nam je najavljeno da postoji mogućnost da država plati 50 posto od ukupne svote koju su goranske lokalne samouprave dužne pratiti švicarsku darovnicu, objašnjava fužinski načelnik David Bregovac



DELNICE – Ministarstvo regionalnog razvoja nastoji pronaći mogućnost uključivanja države u plaćanje bar dijela troškova vezanih uz obveze goranskih lokalnih samouprava prema projektu švicarsko-hrvatske darovnice kojom se ostvaruju veliki poslovi uređenja vodoopskrbe i odvodnje.


Podsjetimo, svaka goranska lokalna samouprava uključena u ovaj projekt ima obvezu osiguravanja 10 posto sredstava od ukupne svote projekta, a u ovoj, prvoj fazi projekta radovi su u tijeku na području Grada Delnica te općina Fužine, Brod Moravice i Skrad. Na području Grada Delnica zahvati ostvareni u Kupskoj dolini i Delnicama te oni koji slijede u Lučicama vrijedni su 113 milijuna kuna, a to znači da Delnice moraju pronaći 11,3 milijuna kuna. Do sada je Grad Delnice platio 4,5 milijuna kuna, a sljedeće godine trebali bi doći računi za 4,8 milijuna kuna, govori nam delnički gradonačelnik te dodaje:


Bez blokade računa


– Kako sada stvari stoje, čini se da postoji volja države da nam pomogne. Kad bi, primjerice, mi uspjeli u sljedećoj godini od države dobiti tih 4,8 milijuna kuna, onda bismo itekako mogli sredstvima komunalnog doprinosa, kojima smo do sada plaćali obveze vezane uz tu darovnicu, raditi druge poslove na komunalnoj infrastrukturi na području Grada Delnica. To, nažalost, u ovoj godini nije bilo moguće jer smo najveći dio onoga što se u proračun slivalo koristili za plaćanje 4,5 milijuna kuna vrijednih poslova tog švicarsko-hrvatskog projekta. Uspjeli smo u tome, nismo bili niti jedan dan u blokadi i uspjeli smo ispuniti sve naše kreditne i ostale obveze. No, takvo nam je stanje otežalo funkcioniranje, poslovanje i rad, a to znači da smo se morali odreći niza stvari i smanjiti sredstva nekim korisnicima proračuna. Naravno, svi bismo voljeli da se to ne ponovi, odnosno da nam država sljedeće godine pomogne u isplati tih naših obveza prema švicarskoj darovnici, jer bismo onda mogli kvalitetnije raditi na lokalnoj razini, rekao je gradonačelnik Knežević.


Razumijevanje




Načelnik Općine Fužine David Bregovac naglašava da su dosadašnji razgovori i dogovori doveli do napretka, pogotovo razgovor s pomoćnicom ministrice regionalnog razvoja Katarinom Mišković.


– Hvala njoj i ministrici na razumijevanju jer znamo da je u ovom trenutku opće pandemijske krize teško doći do sredstava. Stanje je sada takvo da nam je najavljeno da postoji mogućnost da država plati 50 posto od ukupne svote koju su goranske lokalne samouprave dužne pratiti švicarsku darovnicu. Za nas bi to značilo pomoć od 4,5 milijuna kuna i to bi nam zaista puno značilo, a isto tako siguran sam da bi i drugima, pogotovo Delnicama čija su ulaganja još i veća, to bitno olakšalo funkcioniranje, rekao je načelnik Općine Fužine David Bregovac.


U Brod Moravicama i Skradu zajedno rade na projektu vrijednom 11 milijuna kuna, od čega ove dvije goranske općine moraju osigurati 1,1 milijun kuna, odnosno svaka pola. Država je, govore nam Damir Grgurić (Skrad) i Dragutin Crnković (Brod Moravice), pokazala razumijevanje i uz njenu pomoć te će obveze lakše biti ispunjene, a svakako je dobro i to što se planira izdvajanje sredstava i iz drugih izvora kao što su Program podrške brdsko-planinskim područjima te Program održavanja razvoja lokalne zajednice iz kojih bi prema goranskim općinama i gradovima trebalo biti preusmjereno više od 14 milijuna kuna kojima bi se kroz razne kvalitetne programe i projekte mogle napravili vrlo korisne stvari za svaku od devet goranskih lokalnih samouprava.


Nužno redefiniranje odnosa


Uz zahvalu na pomoći, načelnik Općine Fužine David Bregovac ističe da je općenito nužan bitno drugačiji odnos prema Gorskom kotaru, pa i prema lokalnim samoupravama u Hrvatskoj.


– Brojke to potvrđuju jer, primjerice, mi iz našeg proračuna godišnje izdvajamo 1,5 milijuna kuna za poreze koji odlaze na državnu razinu, a od toga se 800.000 kuna proslijedi Županiji. A onda Županija cijelom Gorskom kotaru namijeni fond od 1,5 milijuna kuna i još se pritom ponašaju kao da nam daju ne znam što! Pa dali su nam puno manje no što su svima nama uzeli! Slično je i s državom pa tu mora početi promjena odnosa, smatra načelnik Općine Fužine David Bregovac.