Oprezni proračun

Senj iduće godine u razvojne projekte kani uložiti 22 milijuna kuna

Dorotea Prpić

Gotovo polovina toga iznosa planirana su ulaganja u izgradnju i održavanje gradske komunalne infrastrukture



SENJ – Vijećnici senjskog Gradskog vijeća odradili su svoju posljednju ovogodišnju sjednicu. Vodio ju je predsjednik Vijeća Željko Tomljanović, a na sjednici su usvojeni financijski dokumenti Grada Senja za sljedeću godinu. Prije svega, usvojen je proračun Grada za 2021. godinu čiji su prihodi planirani u iznosu od 44,915 milijuna kuna.


Uključi li se u proračun i manjak prihoda od 3,4 milijuna kuna u ovoj godini, Senj će u sljedećoj godini na raspolaganju imati 41,515 milijuna kuna. U odnosu na ovogodišnji proračun, to znači smanjenje od 24,7 posto.


​Razvojni planovi


Proračun je oprezno planiran temeljem zadanih nacionalnih smjernica, uvažavajući i lokalnu situaciju na koju veliki utjecaj ima aktualna pandemija, međutim i dalje je zadržao razvojnu i socijalnu komponentu.




– Vezano za postojeću situaciju s koronavirusom koji je zahvatio i naš grad i njenih posljedica na sve sfere života, ocjenjujem da je proračun realan, u jednom dijelu je razvojan i vezan za ulaganja, ali i da je u velikoj mjeri socijalan. Uz to, Grad Senj će u sljedećoj godini aplicirati projekte i na fondove EU-a što će se također odraziti na gradski proračun i njegov rast, rekao je među ostalim obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Senja Jurica Tomljanović.


Uz proračun usvojeni su i njegovi prateći dokumenti za 2021. godinu, odnosno razvojni programi u koje se u sljedećoj godini planira uložiti oko 22 milijuna kuna. U tom iznosu su ulaganja u komunalnu infrastrukturu planirana sa 7,4 milijuna kuna i to u plažu i šetnice Škver, uređenje ulica u starogradskoj jezgri, ulaganja u prostorno-plansku dokumentaciju, u izradu projekata za izgradnju infrastrukture, te u širenje vodoopskrbne mreže Prizna-Bočak, nastavak izgradnje kanalizacije i vodoopskrbe u Ulici D. T. Gavrana u Senju i u izvanredno održavanje korniža na plaži »Banja« u Jablancu. Uz to, u održavanje postojeće komunalne infrastrukture na području grada planira se uložiti oko 4,1 milijun kuna, a u okviru gospodarenja komunalnim otpadom Grad će financirati, odnosno sufinancirati nabavu mobilnog reciklažnog dvorišta, posuda za otpad i vozila za odvojeno prikupljanje otpada te nastaviti sa saniranjem divljih odlagališta otpada.


Javne potrebe


Sredstva spomeničke rente planirana u iznosu od 270 tisuća kuna, a bit će uložena u sufinanciranje obnove pročelja i krovova zgrada pojedinačno registriranih kao zaštićeno kulturno dobro te građevina na području zaštićene starogradske jezgre Senja. Planirano je i sufinanciranje uređenja zgrade suda u Senju i nastavak uređenja »Kuće senjskih književnika«.


Više od 7,6 milijuna kuna uložiti će se u javne potrebe, u financiranje novozaposlenih osoba u novouređenom i dograđenom dječjem vrtiću »Travica«, proširenje Gradske knjižnice, sufinanciranje muzejske djelatnosti i djelatnosti Pučkog učilišta, za sufinanciranje udruga, te sporta i opremanja sportskih objekata, kao i stipendija za učenike i studente s tim da će se uskoro raspisati i novi natječaj za osam novih gradskih stipendista, a nastavlja se i s program »Sportom protiv droge«.


Mjere za gospodarstvo


Zbog suzbijanja negativnih gospodarskih posljedica nastalih uslijed pandemije koronavirusom, Vijeće je donijelo odluku kojom se obrtnici i poduzetnici koji koriste poslovne prostore i javne površine u vlasništvu Grada Senja, a čije je poslovanje sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obuhvaćeno mjerom obustave rada, oslobode plaćanja zakupnine za razdoblje trajanja mjere. Onima koji su već podmirili obveze za prosinac, novac neće biti vraćen, nego će im za taj iznos biti umanjena buduća davanja nakon ukidanja mjera.


​Vijećnici su prihvatili i izmjene odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Senja te dali suglasnost na novi Statut JVP-a, a u izradu ovih dokumenata se je išlo radi usklađivanja s novim Zakonom o vatrogastvu.


Posljednju ovogodišnju sjednicu uglavnom je odradila HDZ-ova većina i to bez rasprave i glasovanjem opetovano potvrdila zajedništvo s politikom obnašatelja dužnosti gradonačelnika, a oporbeni vijećnici, od kojih dio već duže vrijeme više uopće ni ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća, očito više nije zainteresiran za gradsku politiku, a po svemu sudeći ni za skore lokalne izbore.


Poslije izbora veća plaća gradonačelniku


Radi usklađivanja s plaćama gradonačelnika-profesionalca u okolnim gradovima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Otočcu i Novalji, prihvaćena je i izmjena koeficijenata plaće gradonačelnika-profesionalca Grada Senja. Koeficijent je s 3,465, koji je nedavno smanjen zbog pandemije COVID-19, povećan na 4,75. Novi koeficijent plaće gradonačelnika primjenjivat će se nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, budući da sadašnji obnašatelj dužnosti gradonačelnika dužnost obavlja volonterski.